6 Tips för bättre innehållsmarknadsföring

av Bernd Lindemann

Innehållsmarknadsföring är ett viktigt steg i arbetet att göra en hemsida mer intressant för sin målgrupp och att förbättra synligheten på Google.

I mitt förra blogginlägg beskrev jag vad innehållsmarknadsföring eller Content Marketing egentligen är.

Idag är frågan: Vad har Bruce Willis, Psy, BMW och bandet Grateful Dead gemensamt?

Svaret är: Bra innehållsmarknadsföring.

Du ska få några tips för att bli ännu bättre med innehållsmarknadsföring du också.

Innehållsmarknadsföring: När någonting blir omtalat väldigt mycket växer konkurrensen.

Sedan en kort tid tillbaka pratas mycket om innehållsmarknadsföring. Sedan några veckor tillbaka har ett passande citat kommit till "Content (innehåll) är inte längre kungen, content är gud"!

Problemet är bara: När någonting blir omtalat väldigt mycket växer konkurrensen.

Andra börjar plötsligt också producera mycket mer innehåll och försöker att hoppa på tåget.

Men inte alla lyckas.

Dessutom erbjuder webben fortfarande mycket plats och det finns många nischer så att alla har möjlighet att köra sitt race.

Speciellt på mycket populära områden, som det "kämpas hårt om", är trycket väldigt högt och det är inte lätt att sticka ut ur mängden.

Å andra sidan är det inte omöjligt.

Men vad behöver du göra för ännu bättre innehållsmarknadsföring? Låt oss titta på det lite närmare.

1. Publicera innehåll av hög kvalitet gratis

Greatful Dead 1970
Bandet "The Grateful Dead" - ett exempel på bra innehållsmarknadsföring

Det verkar vara självklart - eller? Tyvärr inte.

Det är visserligen inget problem att publicera innehåll gratis. Idag är ju problemet mer att få betalt för innehåll och stora mängder av folk funderar på hur man kan få folk att betala.

Problemet ligger mer i ordet "hög kvalitet", för långt ifrån allt innehåll har verkligen det.

Men för att sticka ut ur mängden krävs det precis det, att ligga långt över genomsnittet med sitt innehåll.

Konkurrensen är hård och blir allt hårdare. Den som inte klarar av att vara bättre än konkurrenterna kommer inte att ha framgång i längden.

Ett bra exempel är band som "The Grateful Dead". Bandet var aktivt i 30 år och tillät fansen att göra inspelningar på sina konserter. Förutsättningen var att fansen inte sålde live-klippen. Genom att man gav bort innehåll, dvs musiken, bara växte fanbasen och bandet blev legendariskt och mycket framgångsrikt.

2. Skapa ett eget varumärke
Bil av märket BMW
Att skapa ett varumärke som t ex BMW är viktigt för bra innehållsmarknadsföring

Stora varumärken påverkar många människors tankar för de har tvärtemot okända märken en förtroendebonus. Det ligger i människans natur att lita på saker och ting som andra redan innan bedömt som bra.

Men också stora välkända varumärken började smått. Biltillverkare som Mercedes, Volkswagen eller BMW har inte alltid varit lika stora som idag. Men också eBay, Google eller Facebook fick växa till det de är idag.

Att skapa ett varumärke är därför väldigt viktigt - också med hänsyn till innehållet.

Den som aktivt jobbar med "Brand Building", dvs att bygga sitt varumärke, blir bättre ihågkommen. Det kan vara hjälpsamt med en minnesvärd logotyp som man använder på alla sina publikationer. Det spelar ingen roll om det är i en infografik eller en eBook (elektronisk bok), så kommer loggan att sätta sina spår i användarnas huvuden och utvecklas till en symbol för förtroende. Så ser man till att framtida innehåll har en förtroendebonus.

Resultatet blir att ditt innehåll hellre konsumeras än ett från en mindre känd källa.

3. Producera nytt innehåll hela tiden
Bild från filmen Die Hard 5
Ännu en ”Die hard”-film? Javisst tycker Bruce.

Många undrar varför bandet Rolling Stones fortfarande gör musik eller varför Bruce Willis annonserade ännu en 6:e film i ”Die hard”-serien. En anledning till artisternas aktiviteter kan vara att de har tråkigt. Men samtidigt visar exemplen att man hela tiden behöver vara aktiv för att inte försvinna ur fokus.

För innehåll på webben betyder det: Det behövs hela tiden ny tillförsel. Den springande punkten är dessutom att tillförseln hela tiden behöver vara av hög kvalitet.

Att bara producera nytt innehåll är långt ifrån tillräckligt. Bara den som lyckas med att skapa innehåll som håller hög kvalitet eller t o m ökar kvalitén kommer att sticka ut ur mängden.

För att organisera arbetet kan en almanacka för ”reaktionen” vara en bra idé. Funderar man innan och har identifierade intressanta teman slipper man att hela tiden behöva sitta och hitta på något nytt. Finns det en plan över vilka teman som ska behandlas gäller det att verkställa den.

Det är möjligt att förbereda inlägg till vissa evenemang i förväg också, såsom fotbollsVM, OS, för att sedan kunna ta fram innehåll i hög kvalitet när det väl är dags.

4. Förmånsbehandla fans och followers

Appar till sociala medier
Tänk på dina fans och followers

Sociala medier är välsignelse och förbannelse samtidigt. Å ena sidan erbjuder Facebook, Google+, Twitter m m en stor potential att nå ut till många. För att bygga varumärket är sociala medier värda mycket också. Å andra sidan bidrar sociala nätverk till överstimulering.

Med i genomsnitt 130 vänner och 40 gillade sidor på Facebook dyker inte alla inlägg upp i ens personliga nyhetsflöde - det är Facebook medveten om. Därför är det grundläggande att skapa så mycket interaktion som möjligt. Här spelar exklusivt innehåll en stor roll.

På grund av detta borde man fundera på att erbjuda lite mer för sina fans på Facebook eller sina följare på Google+. De människorna har knutit sig till ens egen profil och borde därför redan få en särställning.

Den som satsar på att ge sina trogna följare på Facebook m m innehåll som bara finns där och ingen annanstans, ger ett klart tecken, skiljer sig från konkurrenterna och ökar sin chans att bli mer sedd än andra.

5. Tänk globalt

Sångaren PSY
Sångaren Psy blev framgångsrik genom att satsa på en internationell publik.

Sångaren Psy blev framgångsrik genom att satsa på en internationell publik.

Innehåll av hög kvalitet för den inhemska marknaden är bra men täcker kanske bara en del av den tänkbara marknaden. Därför kan det vara bra att skapa innehållet för en internationell marknad. Vad som är intressant för besökarna i Sverige kan vara lika intressant för personer i Storbritannien eller USA.

Innehållet behöver bara bli anpassat. För vissa format, som t ex infografik (ett exempel för infografik hittar du här...), fungerar det mycket bra. Att översätta och anpassa innehåll är kostsamt så klart - men kan vara värt det ifall innehållet tänder andra marknader och man lyckas att bygga sitt varumärke.

Den som inte tror på möjligheten må tänka på sångaren Psy från Korea. Han lyckades att skapa en hit över hela världen som fick 1,7 miljarder visningar på YouTube - ett rekord.

Det som många inte vet är att det var hans 18:e singel. Men genom att satsa på en internationell publik lyckades han sätta rekord på YouTube.

6. Satsa på nya format

Appar till Podcast, Videoer och e-böcker
Tänkt på t ex e-böcker, filmer eller podcast för att sprida innehåll

Många hemsidor blir tröga genom tiden. Framförallt när företagets affärer går bra. Det finns inga stora förändringar i trafiken på hemsidan och då tror de ansvariga sig inte ha anledning att prova nya saker.

En sådan underlåtenhet kan leda till ett plötsligt slut.

Exempel finns det många - Opel är ett. Biltillverkaren missade att uppfinna sig på nytt i god tid och satsade för länge på ett beprövat koncept. Som följd hamnar företaget jämnt i pressen med dåliga nyheter och tappar marknadsandelar, fabriksstängningar och varsel.

Den som vill sticka ut ur mängden med sitt innehåll behöver titta på format som skiljer sig från vanliga artiklar. Det finns mycket att välja på så som E-books, nyhetsbrev, infografik, video, marknadsundersökningar, podcast, presentationer eller Google+- Hangouts-on-Air.

Innehållsmarknadsföring - Sammanfattning:

Innehållsmarknadsföring (Content Marketing) är en marknadsföringsstrategi som ska tilltala målgruppen med informativt, rådgivande och underhållande innehåll. Målet är att övertyga målgruppen om företagets (respektive dess produkters eller tjänsters) kvalitet för att vinna eller att behålla den som kunder.

Till skillnad från klassisk reklam, såsom annonser, banners m m står inte en positiv presentation av företaget med sina produkter i centrum. Istället erbjuder man nyttiga informationer, mer kunskap eller attraktiv underhållning.

Innehållsmarknadsföring anpassas i sin presentation och sitt innehåll till publikationer för bransch-, rådgivare- eller underhållningspressen. Målet uppnås med Innehållsmarketing genom att göra sig ett namn som branschexpert, rådgivare eller entertainer. Kompetens, kunskap och värdegrund demonstreras genom innehåll istället för bara påståenden.

Innehåll i innehållsmarknadsföringens anda kan vara texter, bilder, videofilmer, Podcast eller infografik.

Innehållsmarkandsföringens innehåll kan publiceras på företagets hemsida, en egen blogg, på Sociala Medier som Twitter, Facebook eller Google+, på plattform med innehåll som skapas av användarna som YouTube och Flickr. Andra former för innehållet kan vara E-böcker, White Papers, onlinepresentation eller nyhetsbrev.

Innehållsmarknadsföring används som sökmotoroptimering och Inbound-marketing (länk till Wikipedia om Inbound marketing). Används innehållsmarknadsföring med syftet att sökmotoroptimera hemsidan, så genomsyra innehållet med rätt nyckelord för att hemsidan ska hittas under rätt begrepp. Inbound marknadsföring använder värdefullt innehåll för att generera leads och erbjuder det i utbyte mot kontaktuppgifter.

Frågor? Funderingar? Kontakta mig gärna.

Tycker du att det är dags att lyfta din hemsida genom bra innehållsmarknadsföring eller har frågro angående bra webbdesign så är du välkommen att kontakta mig för ett förutsättningslöst samtal.


Missa inga information för en bättre hemsida framöver och

Prenumerera på mitt nyhetsbrev eller följ mig på Twitter och Facebook.


Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.