8 Tips för en lyckad sökmotoroptimering

av Bernd Lindemann

Vill du verkligen lyckas på webben på sikt, gäller det att ha en helhetssyn.

Runt omkring ploppar det ut upp erbjudanden för sökmotoroptimering som svampar efter höstregn. Det verkar som om det går att tjäna en hacka på företagens osäkerhet eller dåliga samvete.

Genom tiden tittade jag på en del sådana ”erbjudande” och hittade inget som var tillräcklig bra för att betala pengar för. En del av de tjänsterna kunde t o m äventyra ett företags position på Google och på så sätt orsaka stor skada.

Funderar du på att optimera din hemsida för sökmotorer för att få en bättre position på Google, är det livsviktigt att du beställer rätt tjänst hos en seriös och erfaren aktör.

8 Tips hur du lyckas med din sökmotoroptimering:

 • 1. Företaget som du vill anlita ska ha jobbat i detta område och ska kunna visa lyckade optimeringar.
 • 2. Kolla en gång hur företaget, som erbjuder tjänsten, ligger själv till. Några enkla punkter du kan kolla:
  a) Fråga efter vilket/vilka sökord deras hemsida är optimerad för och googla efter dem. Ligger de bra till?
  b) Kolla i koden (fungerar i varje webbläsare). Är det s.k. Doctype definierad som xhtml-strict? Ligger sökordet med i title-taggen? Ligger sökordet i describtion-taggen (helst 2 gånger)?
  c) Ligger sökordet i första rubriken på startsidan? Börjar man sidan med ”Hej” eller liknande kan du vara säker på att de inte vet vad de håller på med.
  d) Gå in på http://validator.w3.org/ och kolla om deras sida följer webbstandard.
  Besvaras bara en av punkter med ”Nej” borde du leta efter en annan leverantör.
 • 3. Företaget måste hålla sig strikt till Googles regler för sökmotoroptimering (annars löper du risk att bli utslängd ur Googles databas och är inte längre sökbar).
 • 4. Du får inte tillåta att man köper ingående länkar (kan leda till att Du hamnar på en mycket sämre position på Google än innan).
 • 5. Föreslår man dig att byta länkar är det viktigt att inte göra det direkt, en mot en, utan i en större grupp där länkbytet är svårare att upptäcka. MEN titta på vem du ska länka till. Länkar du t.ex. till hemsidor, som är bortplockade ur Googles databas eller på något annat sätt svartlistade, drabbas du också.
 • 6. Sökmotoroptimeringen måste börja med din hemsidas struktur och kod. Är den dåligt läsbar för sökmotorerna kommer du inte att uppnå en bra position och slösar bara dina pengar.
 • 7. Användarvänlighet är livsviktig också.
  Vad händer om man nu lyckas att få mer trafik till din hemsida, genom sökmotoroptimering och besökarna ändå inte hittar det de letar efter? Det vore rena slöseriet med dina pengar.
 • 8. Glöm inte tillgängligheten.
  1,3 miljoner svenskar har någon form av funktionsnedsättning. Får du fler besökare till hemsidan genom sökmotoroptimering, måste du också kunna hantera dem. Tar du inte vara på dina besökare, kan du lika gärna låta bli att jobba med din hemsida.

Tar du hänsyn till tipsen kommer du att lyckas med din hemsidas sökmotoroptimering med fler besökare och möjligheten att göra besökare till kunder.

Tittar du på de 3 sista punkterna, så blir det tydligt att det krävs mycket mer än att bara ”lägga på” en sökmotoroptimering på din hemsida.

Vill du verkligen lyckas på webben på sikt, gäller det att ha en helhetssyn.

Utan en kod och en struktur på hemsidan, som är bra läsbar för sökmotorer kan du spendera hur mycket pengar som helst för ”sökmotoroptimering”, men du kommer alltid att ha ett strukturellt problem som gör det svårt eller t o m omöjligt att uppnå en bra position i Googles sökresultat.

I kursen "Framgång på webben" jämför jag det med som om man skulle måla sin Skoda i ferrarirött och försöka vinna ett Formel 1 lopp.

Sammanfattningsvis: För din hemsidas framgång behövs det en helhetssyn och det fungerar inte bara genom att slänga in några sökord. Helhetssyn betyder att en erfaren aktör börjar från grunden och skapar en kod till din hemsida, som är bra läsbar för sökmotorer, fortsätter med en bra struktur och jobbar tillsammans med dig med texten så att den innehåller sökorden i rätt position och mängd.

I slutänden blir det billigare och mer lönsamt för dig att jobba med en helhetssyn på din hemsida än att lappa i olika hörn och kanter.

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.