Är chefen nöjd med hemsidan? Då har ni med stor sannolikhet ett allvarligt problem.

av Bernd Lindemann

Genom åren har jag träffat en hel del VD:ar, företagsledare o s v i olika sammanhang. När diskussionen kom in på hemsidan, i mitt yrke händer det lätt, hörde jag ofta "jag är nöjd med min hemsida".

Tittade jag på deras hemsida kunde jag i början inte förstå deras resonemang.

Varför skiljer sig chefernas åsikter så mycket från verkligheten?

Det finns 2 klassiska misstag i företagen i samband med hemsidan.

1. Man har glömt/ignorerat vem hemsidan är till för. Den ska inte göra chefen nöjd. Han är ju redan engagerad i företaget. 

Inte heller är hemsidan till för att webbdesignern ska vinna ett pris.

Hemsidan är till för dina besökare som är dina framtida och befintliga kunder. Bara de ska vara nöjda med hemsidan. Lyckas du inte med att skapa en hemsida som lockar nya besökare (genom bra sökmotoroptimering) och ger nytta för de (genom användarvänlighet och tillgänglighet) då tillför den ingenting till din verksamhet.

2. Det andra tänkbara misstag kan vara att chefen bestämde över hemsidans utformning och innehåll, trots att han inte har kvalifikationen för det.

Sedan jag började jobba med svenska företag år 2002 tyckte jag alltid se en tydlig skillnad mot tyska företagsledare. En svensk chef kan delegera och han tar experter till hjälp om han inte har kunskap i ett visst område.

I Tyskland vågar en chef inte medge att han inte kan vissa saker trots att ingen måste kunna allt.

Men i samband med webbdesignen verkar konsten att delegera, som svenska chefer annars är bra på, vara som bortblåst.

Men bara för att chefen har varit online på webben blir han inte "expert" på webbdesign. 

Visst får man ha åsikter om vad som är en snygg och tilltalande hemsida eller inte. Men att kunna bedöma vad som fungerar för att attrahera dina besökare och hjälpa till att marknadsföra dina produkter eller tjänster är en helt annan femman.

Här krävs det att webbdesignern säger emot och kommer med bra argument för att få igenom de punkterna som är viktiga för en bra hemsida. 

Tyvärr är det många som jobbar med webbdesign som antingen inte har tillräcklig kunskap för att framföra argument varför en hemsida inte borde utformas på ett viss sätt. Eller de vågar inte säger emot för man vill att kunden är nöjd.

Och då hamnar man i ett låst läge. Att vara chefen till lags och att vara "snäll" mot honom hjälper honom inte att bli framgångsrikt med hemsidan.

Din hemsida ska framgångsrikt marknadsföra dina produkter och tjänster och/eller underlätta för din verksamhet (t ex genom att tillhandahålla informationer som annars hämtas in genom att ringa, mejla eller faxa).

Därför: Gå aldrig online med en hemsida som gör chefen nöjd. Dina besökare måste bli nöjda. 

Chefen får inte bestämma om hemsidans utformning och innehåll. 

Din hemsida måste vara ett samspel mellan en kunnig webbdesigner (som har erfarenhet och bra argument för utformning och funktion) och din marknadsföringsavdelning samt kundservice.

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.