Behöver jag en app?

av Bernd Lindemann

År 2007, dvs för 5 år sedan, började Apple sälja sin första iPhone. Sedan dess har de sålt mer än 218.000.000 stycken av sina Smartphone (smarta mobiler/Smartphones).Appar på en iPhone

Samtidigt var det början på en revolution. Alla andra tillverkare hoppade på tåget och antalet personer som använder sig av webben via en Smartphone ökar med stor hastighet.

April 2010 började Apple sälja sin pekplatta iPad som fick ett stort genomslag på marknaden. Efteråt kom andra tillverkare ut på marknaden med egna pekplattor.

Smarta mobiler och pekplattor sammanfattas under begreppet mobila enheter.

Allt större användning av hemsidor via mobila enheter/Smartphones...

I mitt resonemang efter webbkonferensen i San Francisco, där jag deltog (mer på: Webbdesign för Mobila enheter - Internets andra revolution) skrev jag i februari bl. a. att antalet sålda mobila enheter är större än antalet datorer.

Jag vill tillägga några ytterligare fakta som jag tycker är mycket imponerande:

• 75% av alla som är mellan 16 och 25 år (dvs våra framtida kunder) använder sig av webben via mobila enheter (i genomsnitt är det 45%).

• 22% av internetanvändarna har bara tillgång till webben via en mobil enhet.

• Sökningar via mobila enheter har mer än fyrdubblats sedan 2010.

• Tittar jag på mina kunders internetstatistik kan jag konstatera att trafiken från mobila enheter på helt ”vanliga” företagshemsidor (dvs sådana som inte vänder sig till tekniknördar) ligger runt 20% - 25%.

Statistiken visar 25% besökare med mobila enheter

Appar till mobila enheter som iPhone och iPadAppstore för iPhone/iPad

Förra året passerades gränsen för mer än 15 miljarder nerladdade s. k. appar (program som laddas ner till den mobila enheten för att utöka funktionen osv.) på Apples App Store och det finns mer än 650.000 olika Appar för nerladdning.

Inte att förglömma att Apples App Store är bara en aktör på marknaden. Utöver den finns det online affärer med 100.000-tals Appar till andra operativsystem (som Android, Windows osv.) för nerladdning.

Inte utan anledning skapade Apple en slogan: ”There is an App for that” (”det finns en app för det”).

År 2012 ”Appens år” - behöver jag en app?

År 2012 betecknas redan som ”Appens år”. Om du tänker över din strategi för mobila enheter undrar du kanske just nu ”Behöver jag en app?

Svaret är: Det beror på.

Utvecklingen som vi genomgår just nu påminner om webbens början. Många företagare bara beställde en hemsida, men hade ingen strategi, visste inte vad man skulle göra med den.

Sedan kom Flash ut på marknaden (om du inte vet vad det är hoppade du förhoppningsvis över den fasen) och alla trodde de behövde animationer gjorda i Flash.

För några år sedan slog Facebook igenom och nästan alla företagare är numera med på Facebook. Men att bara ”vara med” genererar inget värde - varken för dig som företagare eller för dina kunder.

Som med all din marknadsföring krävs det en strategi.

Liknande ser det ut med en app.

Att ha en app bara för att de andra företagarna i golfklubben eller på Rotary har en är ingen anledning.

Visserligen blir jag som webbdesigner glad om du beställer en app hos mig. Som alla andra webbyråer lever jag av att mina tjänster efterfrågas.

Men i allt mitt arbete vill jag skapa ett värde för mina kunder och att det finns ett högt ROI (Return of Investment) i varenda projekt.

Tillbaka till frågan "Behöver jag en app?"

Därför tillbaka till frågan ”Behöver jag en app?”.

Vill du presentera innehåll som t. ex. finns på din hemsida eller din blogg är en app fel väg att gå. I så fall behöver du ingen app utan din hemsida måste anpassas så att den fungerar optimalt i mobila enheter (mobilanpassad webbdesign kallas det).

En app skulle t o m vara ett hinder för att komma åt ditt innehåll. Det finns inget som ”Google för app-innehåll”. Vill du att man ska hitta texter och information du har skapat får du inte gömma dem i en app.

När behöver du en app om inte för att presentera innehåll?

App för tunnelbanan i New York CityI början av sommaren 2012 bodde jag i New York City i en månad och drev min webbyrå därifrån.

För att ta del av den fantastiska inspirationen stan erbjuder besökte jag bl. a. The Museum of Modern Art (MoMA).

MoMA erbjuder gratis WiFi överallt och skapade en App för museet.

Du kan ladda ner appen på museet om du inte har gjort det innan och den erbjuder guidningar genom de olika utställningarna, kartor över de olika våningarna och mycket annat som du har nytta av speciellt när du är på museet.

Ett annat exempel är Appen Google Places som just uppdaterades under min tid i NYC. Appen erbjuder också och i första hand information som är lokal. T. ex. startar du appen när du söker en restaurang, Café m.m. nära dig.

På samma sätt får du information från appen för tunnelbanorna i NYC som visas här. Var finns nästa staion? När går nästa tåg? En app för att planera en resa.

Behöver du en app...

Behöver du en app så är den vanligtvis till för att hjälpa dina besökare att lösa en uppgift, ofta i samband med var de befinner sig. Speciellt om dina besökare kommer till din hemsida igen och igen för att ”göra” något kan det vara en bra idé att du skapa en app.

Sammanfattning - Behöver jag skaffa en App?

Skaffa inte en App för att alla andra gör det. Det vinner du inget på.

Du behöver skaffa en App bara ifall den tillför nytta till dina användare genom att hjälpa till att lösa uppgifter eller att hitta information beroende på deras position.

Framför allt är din hemsida precis rätt verktyg för att bli hittad av potentiella kunder och få ut informationen om ditt företag och era produkter eller tjänster.

Men självklart behöver den anpassas så att den fungerar i både mobila enheter och på ”vanliga” datorer (mobilanpassad webbdesign).

Frågor om appar, mobilanpassad hemsida, sökmotoroptimering m.m.?

Oberoende om du behöver skaffa en app, anpassa din hemsida till mobila enheter (mobilanpassad webbdesign) eller har andra frågor kring webben är du välkommen att kontakta mig på min webbyrå som inte bara jobbar i Nässjö, Sävsjö, Vetlanda, Eksjö, Tranås och Värnamo utan i hela Sverige för ett förutsättningslöst samtal.

Eller boka en kurs eller föreläsning om appar, mobilanpassad webbdesign m.m.

Ifall du vill lära mer om Mobilanpassad webbdesign, Marknadsföring på Internet, Optimering för sökmotorer eller liknande är du välkommen att boka mig för en föreläsning eller att anmäla dig till en av mina kurser eller föreläsningar.

Hemsidor på olika mobila enheter.
Behöver du en app? Behöver du en mobilanpassad hemsida? Eller både och? Jag vet hur du ska göra. Kontakta mig.

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.