Contao konferens 2012 - Sökmotoroptimering med Contao

av Bernd Lindemann

Deltagarna på Contao konferens 2012
Första rad i mitten sitter jag bland mina mer än 200 kolleger

Den 17:e och 18:e maj var jag för tredje gången på konferensen om publiceringsverktyget Contao som ägde rum utanför Frankfurt (Tyskland).

Jag är Nordens första webbyrå som blev utnämnd till Contao Premium Partner p.g.a. min erfarenhet med publiceringsverktyget och den kvalité de hemsidor jag skapar har. Ett enkelt sätt att kontrollera kvalitén är om en hemsida följer webbstandard.

Därför var det självklart för mig att åka till Contao konferensen.

Förutom att hålla sig uppdaterad om publiceringsverktyget Contao, dess olika användningar och plug-ins (insticksprogram som ökar funktionen) är konferensen ett utmärkt tillfälle att vårda och utöka sitt nätverk med andra webbyråer.

Contaokonferensen drog till sig mer än 200 webbdesigner och utvecklare från flera europeiska länder.

Den mest intressanta delen för mig var diskussionen om det senaste i sökmotoroptimeringen (i allmänhet och i samspel med Contao) och om nyheterna i Contao 3, den nya versionen som under konferensen kom ut som Beta-version.

Sökmotoroptimering med Contao

Jag jobbar med sökmotoroptimering inte bara i Nässjö, Sävsjö, Eksjö och Vetlanda utan i hela Sverige.

Av ungefär 200 punkter som Google använder för att bedöma en hemsida och positionera den i sökresultatet är ungefär 50 kända. En stor del av dem kom bara fram genom att man testade sig fram och såg vad som fungerar i sökmotoroptimeringen och vad som inte fungerar i sökmotoroptimeringen.

Därför var det mycket intressant att ha utbyte om de senaste erfarenheter vi har med att sökmotoroptimera kundernas hemsidor. Jag fick några nya idéer till den omfattande kunskap jag har samlat på mig och som numera  ingår i mitt arbete i min webbyrå i Nässjö kommun och som kommer att gynna alla kunder i hela landet.

Dessutom kommer det att vara med i mina kurser om sökmotoroptimering i Nässjö, Tranås och Aneby som anordnas under hösten. Läs mer om kursen Sökmotoroptimering i Nässjö, Aneby och Eksjö och om andra kurser.

Contao 3.0 - Vad kan vi förvänta oss?

Under hösten 2012 ska Contao ta steget från nuvarande version 2.11.x till 3.0. Att första siffran i versionsnumret ökar betyder att vi kan förvänta oss en hel del nyheter.

Contao som publiceringsverktyg har genom åren vunnit allt fler anhängare bland webbyråer och användare p.g.a. att den är så lätt att hantera för användare och erbjuder senaste tekniken för webbdesigner.

Med den nya versionen kommer man att fortsätta på den vägen och jobbar för ännu mer användarvänlighet för den vanliga användaren och bygger in fler funktioner för oss webbdesigner.

En kort urval av de många nya funktionerna vi fick se av Contao 3.0 som presenterades av huvudutvecklaren Leo Feyer.

  • en HTML5-videoplayer integreras (så att man inte behöver Flash, som inte finns för iPhone och iPad).
  • bättre stöd för att skapa mobila hemsidor.
  • bättre hantering av bild-metafiler (enklare att lägga till bildnamn, beskrivningar, sortera bilderna osv.) Sorteringen kan i framtiden ändras genom "drag and drop".
  • allmän förbättring av användarvänlighet
  • integration av en "Content-slider"
  • Filer och mappar kopplas till databasen. Flyttas en fil eller mapp eller ändras namnet, så uppdateras inlägget i databasen. På så sätt tappar man inte interna länkar och t.ex. bilder eller liknande visas fortfarande korrekt på hemsidan.
  • Synlighet av innehållselement kan tidsstyras (idag är det bara möjligt för artiklar).
  • Visning av skillnader mellan olika versioner av t. ex. en artikel. En stor förenkling om man ska kolla ett nytt inlägg på hemsidan.
  • Flera ändringar som gör Contao ännu snabbare.
  • och mycket annat.

Sammanfattningsvis är den nya versionen ett stort steg framåt för både användare och webbbyråer.

Blev du sugen på den tredje verion av Contao - publiceringsverktyget som är lätt att hantera?

Programmeringen har kommit så långt att utvecklare av tilläggsprogram kan börja med att testa och, ifall det behövs, anpassa sina program.

Betafasen har börjat och vi kan räkna med en Release Candidate fas i juli och augusti 2012 så att den slutgiltiga versionen kan vara ute i september.


Registrera dig för mitt nyhetsbrev för att hålla dig uppdaterad eller följ mig på Facebook eller Twitter.

Har du frågor kring sökmotoroptimering, Contao som publiceringsverktyg eller behöver du hjälp med din hemsida är du välkommen att kontakta mig för ett förutsättningslöst samtal.

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.