Din sida måste vara bra läsbar för Google

av Bernd Lindemann

Din hemsida måste vara bra läsbar för Google för att hittas i Googles sökresultat.

Goggles sökresultat

Om jag pratar med företagare tror de att jag menar att man kommer till hemsidan genom att knappa in webbadressen när jag pratar om att bli hittad på webben.

Det är en ju självklarhet att detta ska fungera men förutsätter att man redan känner till adressen.

Det är ungefär som om du står framför ditt hus och är glad att hitta ytterdörren. När det pratas om att bli hittad på webben syftar jag på att någon som googlar efter dina produkter eller tjänster ska hitta dig i Googles resultatlista (så högt upp som möjligt).

Det finns ungefär 200 punkter som Google använder sig av för att "värdera" en hemsida med en s k Pagerank som bestämmer över hur högt man hamnar i söklistan. Bara en del av punkterna är överhuvudtaget kända för utomstående.

Men självklart är det jätteviktig att Google kan läsa innehållet på en sida.

Alla som använder sig av Google som sökmotor gör det på grund av att Google levererar bra sökresultat. För att kunna göra det måste Google kunna läsa din hemsidas innehåll. Utan att gå in för djupt i detaljer vill jag bara nämna att det blir stora problem med Flash och Frames. Kontrollera om din källkod (som kan visas i varje webbläsare) har orden Flash eller Frames. Då kan det vara så att du har ett stort problem.

Det finns också möjlighet att använda sig av verktyg (t ex www.linkvendor.com) som visar hur Google ser innehållet på din hemsida.

Häromdagen ringde en kund från Svenska kyrkan i Bodafors. Han berättade för mig att man av en slump upptäckt att deras hemsida hamnade högt upp på Google (första respektive andra sida) efter att man lagt till information om att vissa artister skulle uppträda hos dem. Artisternas egna hemsidor dök inte upp på Google eller så långt ner att ingen skulle hitta den.

Egentligen borde ju artistens egen hemsida ha en mycket högre relevans än en sida som bara med en eller två rader nämner artistens namn. Men det visar hur stor betydelse det har att ha en sida som kan läsas bra från Google och är optimerad för sökmotorer.

Google har dessutom konstaterat att Svenska kyrkans sida (www.norrasandsjo.se) uppdateras regelbundet. Deras "spindlar" kommer och läser sidans innehåll ibland flera gånger om dagen så att det snabbt visar de senaste nyheterna på Google.

Tänk dig som företagare att hamna på Googles första sida och vilken ström av besökare det skulle skapa till din hemsida.

En bra optimering för sökmotorer betyder stora möjligheter att göra affärer för dig. Men sedan gäller det att ta väl hand om besökarna på din sida. Men det kommer jag att skriva om någon annan gång...

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.