Du behöver en hemsida ur kundens perspektiv!

av Bernd Lindemann

3 bilder med resultat av sökandet efter Wibe stegar på webben

I kursen "Framgång på webben" på olika föreläsningar och på min hemsida "studioV19.se" pratar/skriver jag om hur viktig det är att tänka som sina kunder.Häromdagen stötte jag på ett nytt exempel hur man INTE ska göra och tänkte att jag vill lite reflektera över det för er. Så att ni kanske kan fundera på hur ni själv ligger till.

En kollega ringde mig och frågade om jag kunde hitta en webbadress till Wibe stegar. Det är ett företag i Nässjö som de flesta här i kommunen känner till.

Jag kollade och googlade efter namnet. Men jag kunde inte heller hitta en webbadress till företaget.

I resultatlistan kom det däremot några resultat upp som inte verkade så relevanta (se: bild 1). Men på grund av brist på andra möjligheter klickade jag på resultatet som kom fram längst upp på Google.

Där kom det upp en lista med information om företaget och en webbadress (bild 2). Klickade man på adressen, öppnades hemsidan med adressen "www.hultafors.se". På den sidan framhävde man verktyg, visade knivar o s v men inga STEGAR (se: bild 3).

Kort efteråt träffade min kollega någon som jobbar på Wibe stegar. Han förklarade att det är väl självklart att det ligger till så här för företaget tillhör koncernen som driver www.hultafors.se.

Argumentet är kanske rätt, men bara ur företagets perspektiv.

Men för kunderna spelar det ju ingen roll vilken koncern företaget tillhör. Hur i hela världen skulle en kund veta att Wibe stegar tillhör Hultafors koncernen? Kunden vill bara snabbt och enkelt hitta tillverkaren (i det här fallet googlar man Wibe stegar) dem letar efter. 

Tar du inte hänsyn till besökarnas perspektiv löper du stor risk att missa möjligheten för att vinna kunder.

Mitt råd är att aldrig avbilda företagets struktur eller som i det här fallet koncernens struktur utan alltid bygger hemsidan så att den motsvarar besökarnas förväntningar och underlättar sökandet efter och hittar informationen på själva hemsidan

Besökarna kommer till din hemsida för de letar efter något. Det kan vara en produkt, en tjänst, ett svar på ett problem eller liknande. Det de letar efter ska de hitta snabbt och lätt om du vill ha nöjda besökare på din hemsida.

Medan jag skriver mitt inlägg kom jag på att min kollega är kanske den ända som kommer på tanken att söka efter Wibe stegar på webben. En snabb blick på Google övertyggade mig att motsatsen är fallet.

Varje månad finns det 590 sökningar efter "wibe stegar" och 58 sökningar efter "wibe stegar ab". Det betyder företaget lyckas nästan 650 gånger varje månad att irritera mäniskor som letar efter de på webben.

Då kan man verkligen säger att företaget inte har lyckats att tänka ur kundens perspektiv.

Har du tänkt till och skapad en hemsidan ur kundens perspektiv? Vill du veta hur du ligger till? Kontakta mig gärna.

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.