En modern mobilanpassad hemsida kräver nytt tänkande i planeringen.

av Bernd Lindemann

Skapar du ett nytt dokument i t ex Photoshop krävs det som första åtgärd att bestämma en storlek. Det går inte ihop med dagens krav på en flexibel och mobilanpassad hemsida. Tyvärr är många, både designer och kunder, fortfarande kvar i det gamla sättet att tänka.

Photoshop dialogruta för ett nytt dokument
Det går inte längre att tänka på din hemsida som på en duk i fasta dimensioner.

In a värld där t o m vissa armbandsur kan koppla upp sig till webben är det intressant att uppleva hur många som fortfarande är kvar i trycksakstänkandet. Alla som hade att göra med trycksaker - antingen grafiska designern eller kunden - har lärt sig en gång i tiden att tänka i fast storlek (som t ex A4) och att kunna styra utseendet i minsta detalj.

Detta sätt att tänka har man tagit med sig till webben.

I många år försökte man att skapa hemsidor i en fast bredd och som skulle se ut likadant i alla webbläsare utan att ta hänsyn till olika skärmstorlekar och liknande.

Dagens förändring till allt fler mobila enheter med olika storlekar, skärmupplösningar och webbläsare kräver mer än någonsin att äntligen lämna det gamla sättet, att tänka och planera en hemsida som en trycksak, bakom sig.

En modern mobilanpassad hemsida kräver ett helt nytt sätt att tänka och jobba.

En grafisk designer som kunde göra en bra katalog eller flyer var aldrig per automatik en bra webbdesigner. Det gäller idag i ännu större utsträckning.

Kraven på en hemsida är helt annorlunda och spänner från att kunna tänka i flexibel bredd fram till själva innehållet.

Tyvärr har många som försöker göra utkast för en hemsida inte förstått det än och kommer kanske aldrig att lära sig att tänka i de nya banorna.

Har du väl kommit underfund med att din hemsida inte har någon canvasstorlek och att det är meningslöst att försöka bestämma över varje pixel så kommer du att se på din hemsida med helt andra ögon.

De som jobbar med design av trycksaker och ska göra nu planera en hemsida är fast i att tänka i en fast storlek

De som jobbar med marknadsföring och design av trycksaker är många gånger fast i tänkande att varje enhet och varje plattform behöver en egen lösning. På samma sätt som du inte använder samma design för både dina visitkort och en bildekal.

Det är delvis förklaringen till att vi ser så mycket pengar sänkas för Appar trots att en mobilanpassad hemsida skulle uppnå samma mål lika bra eller ännu bättre. (För att inte glömma att du behöver en mobilanpassad hemsida trots att du har en App.)

Staffli
Det går inte längre att tänka på din hemsida som på en duk i fasta dimensioner.

Hur kan man skapa en design som fungerar bra för alla "canvasstorlekar" med tusentals olika skärmstorlekar? Det låter omöjligt.

Det är en missuppfattning som har funnits sedan webben föddes men fram till att mobila enheter slog igenom för några år sedan.

Men hur ser verkligheten i hemsidans planeringen ut?

Nyligen blev jag involverad i en redesign. Företaget hade gett sin grafiska designer i uppdrag att se över hela företagets grafiska profil.

Från logotyp, färger, flyers, visitkort tills man hamnade på hemsidan, som skulle passa in i det nya utseendet.

Utkastet och hela efterföljande diskussionen om utseendet kretsade bara kring utseendet på den "stora" hemsidan i en fast bredd och med en PDF-fil som grund. Ingen på företaget, speciellt inte grafiska designern, hade tänkt på de oändliga varianterna som finns bortom 960 pixlar i bredd genom att ha en flexibel och mobilanpassad design på hemsidan.

Därför går det inte att planera en mobilanpassad hemsida med en jpg- eller pdf-fil eller liknande:

Det finns tusentals olika bredder genom de olika mobila enheterna. Det går aldrig att göra så många utkast för att visa utseendet för bara de mest vanliga smartphone och pekplattorna.

Det dynamiska beteendet (skalering, ändrande radbrytningar) i en mobilanpassad hemsida med flexibel, responsive design är omöjligt att visa i Photoshop eller ett liknande program.

Ett grafikprogram (som t ex Photoshop) använder sig av andra, för det mesta bättre algoritmer för ”rendering” och kantutjämning av texter, skuggor och toningar än webbläsare. Detta innebär risk att kunden godkänner en kvalitet som det inte går att uppnå i webbläsaren. Hur mycket som bäddas in på en hemsida (CSS, typsnitt, bilder, JavaScript osv) har stor betydelse för laddningshastigheten. Många CSS3-effekter (transparens, övertoning, skugga, animation) har betydelse för hastigheten hemsidan byggs upp i i webbläsaren. De effekterna går det inte att simulera i ett grafikprogram.

Att skilja mellan grafisk design och hemsidesutveckling innebär risken att problem i konceptet upptäcks mycket sent eller just då man vill gå online.

För att få en bra känsla för den nya hemsidan och att undvika risken som nämndes ovan gör jag nästan alltid så att jag direkt gör utkastet online så vi kan diskutera med en "riktig" hemsida. Visserligen inte med alla funktioner fullt ut än, men utseendet och beteendet stämmer överens med slutprodukten.

Dessutom borde man jobba nerifrån och uppåt, dvs först kommer den minsta mobila varianten. Den har minst yta och kräver mest eftertanke och diskussion. Sedan gäller det att titta på större mobila varianter och till sist kommer desktopvarianterna för stora skärmar.

Ett utkast som ligger online är i mina ögon det enda sättet att förmedla för kunden den flexibla designen av den mobilanpassade hemsidan.

Idag krävs det ett nytt tänkande i hemsidan planering

En flexibel och mobilanpassad webbdesign kräver ett nytt tänkande i hemsidans planering och är inget jobb (och har aldrig varit det) för en grafisk designer som är fast i sina absoluta mått.

Dessutom krävs det av en webbdesigner mycket mer än att skapa några färgglada sidor på webben.

Webbdesignern du anlitar måste ha kompetens i:

  • informationsförmedling och informationspresentation
  • användarebeteende
  • marknadsföring
  • HTML och webbstandard
  • grafisk design, bildbearbetning, färgharmoni, typografi
  • behovsanalys
  • struktur och utförande av webbplatsen enligt kundens och besökarnas behov
Hemsida exempel
Felaktigt sätt att jobba med en ny design på en hemsida. Man stirrar bara på desktopvarianten.

Idag borde man börja med de mobila varianterna först ("mobile first"). Det är de som kräver mest eftertanke p g a den begränsade ytan.


Missa inga information för en framgångsrik hemsida i framtiden och

Prenumerera på mitt nyhetsbrev eller följ mig på Twitter och Facebook.


Vill du vet hur vi tillsammans kan förbättra din hemsida och marknadsföringen på webben genom nytt tänkande i hemsidan planering är du välkommen att kontakta mig för ett förutsättningslöst samtal.

Webbyrå Studio V19 AB - webbyrån som inte bara jobbar i Nässjö, Sävsjö, Vetlanda, Eksjö utan i hela Sverige.

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.