Facebook och Sociala Medier istället för en hemsida

av Bernd Lindemann

Facebook logo mot en hemsida

Facebook? Facebook! Alla pratar om Facebook och Sociala Medier.

Den som inte pratar om Facebook pratar om Twitter eller kanske om Foursquare och Instagram eller liknande s.k. Sociala Medier.

Min webbyrå jobbar med företag i olika storlek med tyngdpunkt i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Aneby och Vetlanda. På senare tid har jag i kontakt med nya kunder upptäckt att en del företag diskuterar att bara finnas på Facebook eller andra Sociala Medier eller redan tagit steget.

Därför kan man undra:

Hur ser det ut med en hemsida eller en blogg? Har de redan förlorat sin funktion? Tar Sociala Medier över en hemsidas funktion?

Kan jag ha en sida på Facebook eller andra Sociala Medier istället för en hemsida?

Facebook logo som symbol för Sociala MedierLong Tail versus Nyhetsström (Stream): Det finns en stor skillnad mellan en blogg/hemsida och Twitter/Facebook och egentligen går det inte att jämföra dem.

Fundera själv: Om du letar efter något med en sökmotor - som INTE är ett namn, ett varumärke eller ett företagsnamn - hur många gånger hittar du det du letade efter på första sidan i Googles resultat och det kommer från Facebook eller ett annat av de Sociala Medierna?

Det har säkert aldrig hänt dig.

Visserligen hamnar Facebook långt uppe i sökningen efter personer, varumärken eller ett företag. Men utöver det ger det nästan aldrig resultat.

Om någon, som inte redan känner dig/ditt företag, letar efter en produkt, en tjänst eller något liknande, hittar den inget i det s.k. organiska resultatet.

På liknande sätt ser det ut med Twitter. Inlägg som är äldre än 2 veckor försvinner någonstans i deras backup och kan inte ens hittas med hjälp av sökningen på Twitter själv. För att inte ens tala om Googles möjlighet att kunna hitta ett av dina äldre inlägg.

En av webbens grundprinciper är den s.k. ”Long Tail” som inte finns i Sociala Medier.

Sidor med innehåll, som en blogg, erbjuder sitt innehåll väl organiserat och över en längre (obegränsad) period. Innehållet kan också i framtiden (så länge sidan/ditt inlägg finns) besökas av alla som är intresserade av innehållet.

Det är en idealisk förutsättning för att uppnå efterföljande interaktioner, som beställning av ett nyhetsbrev, en offertförfrågan, byggandet av varumärken eller liknande.

Principen kallas för ”Long Tail” (långa svansen).

Principen i en s.k. Stream (innehållsströmning) som Facebook eller Twitter är helt annorlunda. Där dyker information bara upp under en begränsad tid.

Full kontroll över utseendet för att bygga ditt varumärke.

Förutom att ditt innehåll är tillgängligt så länge DU vill har du med en hemsida/blogg full kontroll över hur ditt innehåll presenteras. Det är en stor fördel för att framgångsrikt och långvarigt bygga ditt varumärke.

Funderar du som företagare på allvar över att lägga över hela din ”online närvaro” till Facebook och/eller andra Sociala Medier istället för att ha en egen hemsida är det nästan som om du jobbar efter principen ”Vi slänger vår databas med kundkontakter varje månad och bygger upp den på nytt.”

Varför använda Sociala Medier som Facebook och Twitter ändå?

Nu undrar du kanske varför jag jobbar aktivt med Facebook och Twitter efter det du just läste?

Trots att Facebook och liknande Sociala Medier aldrig kan ersätta en välskött hemsida eller en blogg har de vissa egenskaper som kan hjälpa dig i din marknadsföring.

Det gäller att hitta den rätta blandningen av kanaler för att prata med våra kunder där de finns. Att koppla ihop en blogg eller hemsida med Facebook eller Twitter öppnar just möjligheten att använda alla kanaler.

Som kanal för att få Feedback och för viral marknadsföring är ”streamade kanaler” (nyhetsflöden) nyttiga.

För att ha kontroll över innehållet och omgivningen samt att ha en långsiktighet i sin publicering finns det inget annat alternativ än en hemsida/blogg.

Men bara i samspel med Sociala Medier och hemsidan uppnår du ett modernt sätt av marknadsföring.

Vad kan du göra för att framgångsrikt marknadsföra dina produkter eller tjänster?

Facebook Twitter logo och en hemsida

Jag förenar i min webbyrå en lång erfarenhet med både marknadsföring och webbdesign och erbjuder på så sätt en unik kombination av kunskap.

Kontakta mig gärna för ett förutsättningslöst samtal om hur du med din hemsida med professionell webbdesign i kombination med Sociala Medier bäst kan nå ut till dina kunder.

Eller besök en av mina kurser och föreläsningar för att lära mer om Sökmotoroptimering, Sociala Medier eller Mobilanpassad Webbdesign.

Med min webbyrå jobbar jag inte bara i Nässjö, Sävsjö, Vetlanda, Eksjö, Aneby eller Tranås utan i hela landet. Välkommen.

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.