Försök inte att vinna ett pris med din hemsida.

av Bernd Lindemann

Det finns priser för nästan allting idag.

Har du varit med om att du såg en prisbelönad film och tyckte den var helt kass?

Eller har du sett en reklamkampanj som blev prisbelönad och du var helt säker på att den aldrig skulle locka ett större antal kunder?

På samma sätt finns det prisutdelningar för hemsidor.

Vill du använda din hemsida för att marknadsföra dina produkter och tjänster, avråder jag dig från att låta en designer ta hand om hemsidan för att vinna ett pris.

Erbjuder hon/han dig en enastående design, kanske t.o.m. med menyer som "världen aldrig har sett innan", då är det dags att dra i handbromsen och kasta ut henne/honom.

Sådant får du aldrig eftersträva, om du vill nå ut till dina kunder.

För 10 - 12 år sedan, då webben var rätt så ung och för många användare en stor upplevelse, var besökarna på en hemsida kanske beredda att "surfa" runt och upptäcka sidan och hitta innehållet som var svår att upptäcka.

Men tiden är sedan länge förbi!

Det finns redan för många hemsidor där ute, där webbdesigner ville för mycket. Han stoppade in teknik som inte hjälper företaget i sin kommunikation.

En hemsida som är cool och har häftiga effekter förlorar lätt sin identitet och är inte smart för kunderna.

Häromdagen såg jag en annons på Google där ett man erbjöd "webbdesign med fräcka effekter i flash". Fortfarande försöker man kränga ut något till företagen och som inte kommer att ha någon marknadsföringsfunktion.

Funderar själv vad du har hemsidan till för och hur och varför besökarna kommer till dig?

De kommer inte till dig för att du skriver i dina mejl eller i din reklam "Välkommen till vår hemsida".

Dina besökare har ett problem eller ett behov och vill snabbt ha svar på det.

Ibland jämförs besökare på en hemsida med griniga barn som "vill ha glassen - nu!".

Inget surfande, ingen upptäcktsresa de vill bege sig på.

Vill du lyckas med din hemsida är det innehållet, som måste attrahera dina kunder och hjälpa dem, samtidigt som den följer din kommunikationsstrategi - inte häftiga tekniska eller grafiska effekter.

Glöm aldrig att dina konkurrenter är bara några få musklick borta. Hittar man inte hos dig - då kanske hos din konkurrent? Klick - Klick - och du har missat chansen att besökaren kontaktar dig och blir din kund.

Missförstår mig inte: Självklart ska din hemsida vara snygg och attrahera besökarna. Designen ska passa till just din målgrupp. Inom någon tiondels sekund har dina besökare en känsla av om de tycker om din hemsida eller ej.

På samma sätt som vi direkt vid ett möte med en främmande människa har en känsla av sympati eller antipati.

Men det är en stor skillnad mellan att ha bra innehåll med visuellt tilltalande utseende och att vinna ett designpris.

Var medveten om risken att man vill göra din hemsida till en fjäder i webbdesigners hatt och du ska t.o.m. betala för det. Undvik alla grafiska lösningar, som inte har med innehållet att göra eller som inte har förmågan att förbättra dina kundkontakter.

Bara så kan du förhindra att din webbdesigner kan ställa ett designpris på sin hylla och du får en "prisad" hemsida som inte lockar kunderna till dig.

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.