Har du fortfarande köpta länkar bli av med dem NU! - Pingvin 2.0 är på gång

av Bernd Lindemann

Pingvin på en skylt med texten SEO på

Nästa uppdatering från Google kommer att upptäcka ännu mer sidor med köpta eller "onaturliga" länkar. Har du sådana länkar genom "sökmotoroptimering" gäller det att handla omedelbart. Här kommer din handlingsplan för att klara dig undan och som leder till en bättre hemsida.

I tidigare artiklar beskrev jag att Google jobbar för att lyfta sidor med bra innehåll och för att nervärdera sidor som lurar sig till en hög sökposition med t ex köpta eller andra "onaturliga" länkar (som kallas för SPAM).

En stor förändring i Googles sätt att värdera hemsidor gjordes med en uppdatering som man kallade för "Penguin" (dvs Pingvin).

Googles talesman och mest högt uppsatta kämpare mot SPAM, Matt Cutts, har nu meddelat att Pingvin 2.0 är på gång och att den nya versionen kommer att ha ännu mer påverkan än den första.

"Penguin 2.0 … will be much more comprehensive than Penguin 1.0 and it will go deeper and have a larger impact than the original." Matt Cutts.

Denna tydliga förkunnelse gjorde att många hemsidesansvariga och sökmotoroptimerare blev panikslagna.

Den förra Pingvin-versionen skakade om många sökresultat och många hemsidor drabbades.

Och den kommande Pingvin-versionen - så lovade Google - kommer att slå till ännu hårdare.

Är du kund till klassisk sökmotoroptimering (SEO) gäller det att vara observant nu.

Skum type
Många tar den lättaste vägen i sökmotoroptimering...

Har du någonsin beställt tjänsten sökmotoroptimering (SEO) hos en av de klassiska byråerna har man med stor sannolikhet skapat en hel del länkar till din hemsida för att lyfta positionen på Google.

Lättast att tjäna pengar med sökmotoroptimeringen (SEO) och snabbast att kunna visa resultat är nämligen vägen över köpta länkar eller länkar från egna webbplatser som bara finns just för att skapa många länkar till andra (SPAM eller onaturliga länkar). Många gånger “rör” de inte ens din hemsida trots att den ju är viktigast för dina besökare och för Google.

Precis mot sådana sätt att lura till sig en bättre position i Googles sökresultat vänder sig Pingvinuppdateringen.

Fördjupande information hittar du här: läs här hur det gick häromveckan för ett företag i Forserum som på samma sätt försökte att lura till sig en position på Google.

Har du inte blivit upptäckt än och inte tagit tag i "Anti-Pingvin" åtgärder så blir det dags nu att omedelbart skrida till handling för att bli av med köpta länkar eller andra onaturliga SPAM-länkar.

Tips för att upptäcka köpta länkar och för en bättre hemsida

1) Analysera och städa upp profilen på dina inkommande länkar.

Viktigast av allt är att tänka på att Pingvin-uppdateringen riktar sig mot "spammy" länkar och länkar av mindre kvalitet.

Pingvin 2.0 kommer med största sannolikhet att använda sig av ännu mer sofistikerad teknik för att kunna upptäcka "spammy" länkar än Google hade tidigare. Var därför medveten om att ifall dina ingående länkar (backlinks) har sett okay ut för Google än så länge så betyder det inte att de gör det efter uppdateringen.

Titta därför mycket noga på dina länkar INNAN Google kör igång uppdateringen.

Det finns en hel del program/tjänster som erbjuder möjligheten att få en översikt över ingående länkar. Kolla vilket som passar dig. Ett program finns t ex i SEO PowerSuite.

Viktigt att tänka på: Inget program hittar alla länkar. Antar du att du eller någon annan syndat mycket med sökmotoroptimeringen så rekommenderar jag varmt att köra flera program för att kunna hitta så många ingående länkar som möjligt.

Grundläggande punkter för ingående länkar som är farliga för din hemsida:

Ifall de

  • ...kommer från hemsidor som bara skapades i syftet för SEO (sökmotoroptimering).
  • ...använder sig av över-optimerade ankartexter
  • …kommer från hemsidor för vuxna ("sexsidor") eller andra sidor som falkar under rubriken "dåliga grannar".
  • …kommer från hemsidor som är relevanta för din egen.

Pingvin "Väderprognos"

Du kommer att hamna i regnväder med:

Länkar som kommer från...

  • hela webbplatsen (s k Site wide links)
  • hemsidor med låg PageRank
  • mycket unga domän
  • en webbplats med många utgående länkar
  • hemsidor med samma s k c-klass i IP-numret
Pingvin 2.0 och faran för din hemsida

Soligt ser det däremot ut för din hemsida med länkar från relevanta sidor med mycket trafik och högt PageRank.

Soligt prognos för din hemsida med rätt länkar
Misstänkta länkar som pekar till din hemsida...

Nu gäller det att hitta misstänkta länkar som pekar till din hemsida. Det kommer troligen att ta en hel del tid. Men är du tvungen att kämpa för en återhämtning av din sida efter att uppdateringen har slagit till kommer det att ta mycket mer tid.

Efter det du har letat igenom listan med inkommande länkar efter kriterierna från ovan gäller det att kontakta respektive webbansvarig person. Be den att ta bort länken.

Kolla efter några dagar om den har tagits bort så att du verkligen kan luta dig tillbaka. Inga länkar kan då längre vara en fara för din hemsidas position på Google genom Pingvin 2.0.

2. Vad mer kan du göra mer för en bättre hemsida?

Ingående länkar kommer att vara den största delen på Googles update. Men glöm inte andra saker som kan fördärva din hemsidas trovärdighet och position på Google:

Eliminera problem med sökordspackning (s k keywordstuffing) och med dubbelt innehåll.

- Eliminera sökordspackning: Ha inte för många sökord på en sida. Det kan variera från ord till ord men ungefär 3 - 4 % av ett sökord är tillräckligt. Kolla för säkerhets skull också in på hemsidor som idag är bättre placerade än din. Vilken mängd sökord finns där? Ligger den högre anses innehållet inte som SPAM och du kan använda dig av ett liknande antal sökord.

Med en bättre struktur (enligt semantiken och i webbstandard - se tidigare blogginlägg) och bättre läsbarhet på hemsidan och arbete med ingående länkar kommer du då att gå om dina konkurrenter.

- Eliminera dubbelt innehåll: Se till att alla sidor på din hemsida har unika titlar, innehåll och meta descriptions. Använd dessutom robots.txt-filen för att gömma alla slags dubbla sidor för Google.

Skapa en värdefull hemsida som genererar ett mervärde för dina besökare och ditt företag. Den kommer att bli älskad av Google och du uppnår en framgångsrik hemsida (här kan du läsa hur du skapar en värdefull hemsida).

Till sist men inte minst: Ingen panik!

Just som alla SEO (sökmotoroptimerare) blev oroliga för Penguin idag var vi upprivna över Googles Jagger update 2005. Innan "Jagger" fanns det "Florida".

De senaste 10 åren trodde alla som jobbade med sökmotoroptimering inte mindre än 6 gånger att Google skulle fördärva SEO.

Ingen av de SEO (sökmotoroptimering)-apokalypserna inträdde verkligen så varför ska det hända den här gången?

Håll dig till Googles kvalitetsstandard genom att följa mina tips ovan och din hemsida kommer att klara sig utmärkt.

Vad kan vi förvänta oss av Google de närmaste månaderna och vad är relevant för sökmotoroptimeringen?

Lyssna på Matt Cutts, Googles främsta kämpare mot SPAM.


Missa inga information för en bättre hemsida framöver och

Prenumerera på mitt nyhetsbrev eller följ mig på Twitter och Facebook.


Vill du vet hur vi tillsammans kan förbättra din hemsida och skapa en hållbar sökoptimering utan att försöka lura Google är du välkommen att kontakta mig för ett förutsättningslöst samtal.

Webbyrå Studio V19 AB - webbyrån som inte bara jobbar i Nässjö, Sävsjö, Vetlanda, Eksjö, Aneby och Tranås utan i hela Sverige.

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.