Hur skapar jag en bra landningssida (landing page) för min hemsida?

av Bernd Lindemann

Du har säkert varit med om att du klickat på ett sökresultat eller en annons på Google och hamnat på en sida som du snabbt lämnade igen.

Sidan verkade inte relevant.

Säkert undrade du varför hemsidans ansvariga inte tog hand om dig med en bra landningssida (också kallad för landing page) trots att den hamnade så högt upp på Google eller varför man slösade bort pengar för en annons.

Vad är en landningssida eller landing page?

Kvinnor framför dataskärm

En sida du hamnar på genom t ex en annons kallas för landningssida (eller landing page).

Betalar man aktivt för att få trafik till sin hemsida är det speciellt viktigt att besökarna hamnar på en sida som är anpassad till annonsens innehåll och att hemsidan jobbar hårt för att uppnå ditt mål med besökaren (konvertera). Ditt mål kan vara att få besökaren att köpa något, att beställa nyhetsbrev, att kontakta kundservice m m.

Glöm inte att varje klick på annonsen kostar pengar.

Dessutom ska du ha i åtanke att klickpriset blir lägre genom en hög kvalité. En relevant sida som är anpassad till annonsen höjer kvalitén i Googles ögon.

Men också för dig som får trafiken "gratis" genom en bra placering på Google är det lönt att göra din sida så bra som möjligt. 

Hoppar besökarna snabbt tillbaka till Googles sökresultat för att gå in på dina konkurrenters hemsidor har du missat chansen att vinna kunden. Dessutom kommer du att bli nerplacerad om Google ser att besökarna tycker att din hemsida inte är så relevant för människorna som Google själv trodde.

Om du nu tycker att det är viktigt att skapa en bra landningssida (landing page) undrar du kanske:

Hur ska en bra landningssida (landing page) vara uppbyggd?

Här kommer svaret.

Det finns 11 punkter som en sida på din hemsida borde ha för att fungera bra som landningssida och lyckas attrahera besökarna.

Exempel på en bra landningssida

1. Logo

Loggan på din hemsida/landingpage är första hållpunkt för besökarens öga. Den ska genom igenkänningseffekten göra det enkelt att skilja ditt företag från konkurrenterna.

Genom loggans utformning kan du förmedla företagets värdegrunder. Besökaren ser direkt vem som står för sidan och det skapas en grund för förtroende.

Känner man igen din logo kommer man automatiskt och omedvetet förknippa tidigare erfarenheter med webbsidans innehåll samt med dina produkter eller tjänster.

2. Hero Shot

"Vad köper jag där egentligen och hur ser det ut?"

Är din produkt eller tjänst sidans hjälte? Bra produktfoton är väsentliga för att kunna göra besökare till kunder. Mycket bra fungerar en "Hero Shot" tillsammans med "storytelling", dvs genom att berätta en historia till produkten eller tjänsten.

Samspelet kan framkalla starka emotioner hos besökaren.

3. Headline/Subline

Kombinationen av en Headline/Subline ger främst svar på besökarens fråga "Har jag kommit rätt?". Kommer besökaren t ex genom en annons på Google borde du ta upp annonstexten. På så sätt ger du säkerheten att man har hittat det man var ute efter. Korta och koncisa meningar gör det möjligt att snabbt ta in informationen du tillhandahåller.

Headline och Subline bör vara upplysande och relevanta för besökaren och känslomässigt beröra.

4. Inledning

Inledningen ger besökaren, tillsammans med din Headline/Subline, en kort förklaring av produkten eller tjänsten du erbjuder. 

Den  framhäver nyttan och ger starka skäl för att fortsätta läsa.

5. UVP (Unique Value Proposition)

Vad är speciellt med erbjudandet?

  • Distrahera inte besökaren med för många löften.
  • Fokusera på det som är väsentligt och speciellt.
  • Var kortfattad i ditt sätt att skriva. Dina besökare kommer att vara tacksamma om de slipper läsa för långa meningar. De vill snabbt kunna uppfatta nyttan med din produkt eller tjänst.

Har du en lista med flera fördelaktiga egenskaper ska du alltid sätta din UVP först.

Dessutom är det bra att i listan ge svar på de stora frågorna: Vem, Vad, När, Var, Varför.

6) Pris

Vad kostar det? Skapar du en landningssida för en annons så måste du direkt ge svar på frågan vad det kommer att kosta.

Från en psykologisk vy är det meningsfullt att "förklara" priset.

Ett bra exempel är en motiverad prisminskning.

Med bristens princip kan du hjälpa försäljningen på traven. "Bara 2 dagar kvar med 40% rabatt" eller något liknande skulle det kunna låta till exempel.

7) Call-to-Action

Call-to-Action är första steget till att förvandlas från besökare till kund. Därför bör den vara tydlig och bra att urskilja på sidan. Dessutom bör den vara inbjudande för att klicka på.

8) Reason Why

Dina besökare behöver argument för sitt beslut. Din sida blir perfekt om den levererar just dessa och man kan identifiera sig med dem.

Beroende på din målgrupp kan argument och presentation skilja sig. För vissa kan statistiska data i tabeller eller jämförelser vara meningsfullt och så vill andra kanske hellre ha grafik och diagram.

För en annan målgrupp är kanske en text tillräcklig.

Viktigt är bara att besökaren får svar på frågan "Varför är det här rätt för just MIG?".

9) Funktionsprincipen

Dina besökare vill lätt kunna förstå principen och inte vara tvungna att läsa långa beskrivningar. Handlar det om komplexa produkter eller funktioner kan en illustration hjälpa till att lättare förstå principen.

Huruvida det är bäst att använda sig av en ritning, en skiss eller en videofilm beror på målgruppen.

10) Testimonials (Referenser)

Finns det Referenser på sidan som förstärker förtroendet för produkten eller tjänsten?

För att vara trovärdig är det bra om för- och nackdelar beskrivs autentiska. Det ska kännas att texterna verkligen är skrivna av användare/kunder och inte av marknadsföringsavdelningen.

11) Trust-Inslag

Förtroende är ett starkt motiv - misstroende däremot den största anledningen till att inte köpa.

Människor får förtroende för ett märke eller företag olika snabbt. Har din webbsida delar som förstärker förtroendet och tillfredsställer besökarens behov av säkerhet?

Ofta använder man sig av kända märken, certifikat, kända ansikten eller inslag från sociala medier som gillningar på Facebook.

Hur ser det ut på dina sidor på hemsidan?

"Finns de bara" eller "jobbar" de för dig för att leda hemsidans besökare till ett mål?

Har du frågor eller funderingar kring mina 11 tips för en bra landningssida eller behöver du hjälp med att implementera dem på din hemsida?

Du är välkommen att kontakta mig eller att lämna en kommentar här nedan.


Missa inga information för en bättre hemsida framöver och

Prenumerera på mitt nyhetsbrev eller följ mig på Twitter och Facebook.


Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.