Låt din hemsida marknadsföra dina produkter eller tjänster och få bort hinder som står i vägen

av Bernd Lindemann

Bara om din hemsida "jobbar" för dig är den värd sina pengar

Person klättrar upp för ett berg

Varje dag hamnar jag på hemsidor som skriker ut att de inte har ett mål. Men för att lyckas med din hemsida måste det finnas mer än bara önskan att ha en. En hemsida är inget självändamål

Istället borde det vara ett givet mål med en hemsida att använda den till att marknadsföra dina produkter eller tjänster via internet. Bara så blir priset ingen kostnad utan en investering i framtida omsättningar.

Ta vägen till en framgångsrik hemsida som marknadsför dina produkter eller tjänster

Ett genomgående tema på min blogg är konkreta tips och råd om hur man borde jobba med innehållet, webbstandard, mobilanpassning, sökmotoroptimering och få en helhetssyn på hemsidan, marknadsföring och företagets varumärke.

Dessutom är jag regelbundet ute och håller föreläsningar och utbildningar om att skapa en framgångsrik hemsida för att öka kunskapen bland företagarna.

Om det nu finns mycket information ute på nätet om hur du kan göra din hemsida till ett verktyg för att framgångsrikt marknadsföra dina produkter och tjänster undrar du säkert varför inte alla hemsidor når målet.

Varför lyckas man ibland INTE med att använda kunskapen och genomföra förändringarna i företaget för att jobba målinriktat med hemsidan?

Jag diskuterade frågan med Margareta Carlsson från företaget Atheragram Structura. Margareta jobbar bl. a. med Ledarskaps- och organisationsutveckling.

Spontant var hon beredd att skriva ett gästinlägg till min blogg om frågan varför ambitioner ibland inte blir av och framförallt hur man bär sig åt för att förändra.

Margareta skrev en mycket bra artikel och jag hoppas att den hjälper dig att bli ännu bättre på att göra din hemsida till ett marknadsföringsverktyg.

Idag kommer del 1 hur du genomför förändringar i ditt företag. Del 2 kommer ut den 1 mars 2013.

Här nu Margaretas gästblogg:

Tavla med text på

En bra hemsida - höga ambitioner men få resultat

Då och då har vi alla ambitioner att förändra något. Hos oss själva eller i något av de sammanhang vi befinner oss i, t.ex. i familjen eller på jobbet.

Vi har kanske givit oss ett nyårslöfte att börja träna. Vi har kanske träffat någon som är framgångsrik inom något område. Vi har kanske varit på föreläsning. Vi har kanske utbildat oss inom något område. Vi har inspirerats!

Så kommer vi hem eller åter till jobbet och tänker att ”nu ska här bli ändring”! Vi är fulla av energi och lust att utveckla. Sen blir det liksom inte så mycket av det…

Vad är det som händer?

Nedan ska jag ge en förklaring till det och jag utgår från följande exempel: Jag har varit på kurs och lärt mig hur något/X behöver fungera för att vara framgångsrikt och detta något skulle vara viktigt för min arbetsplats.

Varför är det så svårt att förändra något?

Helt oavsett våra ambitioner så finns det massor av annat som påverkar hur vi presterar. Vi behöver både kunna, vilja, orka och agera.

Kompetens.

Att kunna handlar inte bara om att veta vad vi ska göra utan också om förståelse för hur vi ska göra det. Kompetens är tillämpad kunskap, skulle man kunna säga, som också rymmer sådant som erfarenhet, ”know-how”, legitimitet och professionalitet.

Klarar jag av att omvandla det jag lärt mig från teori till praktiskt tillämpning? Vet jag hur jag ska bära mig åt för att förändra? Kan jag tillräckligt mycket om X för att förändra själv? Vet jag hur jag ska gå till väga för att implementera X på egen hand (och har jag mandat till det)? Kan jag tillräckligt mycket om X för att motivera och inspirera övriga på jobbet till förändring? I synnerhet som jag nu måste förmedla den inspiration jag fått till övriga så att de får samma lust och energi till förändring. Hur väl planerar jag min tid så att jag frigör tid till X alt. ägnar mig åt ”brandutryckningar”? Klarar jag av att driva en förändring?

Motivation.

Att vilja handlar om motiv, om meningsfullhet och om värde. Ett motiv är ett skäl, en anledning, ett berättigande till något. Motivation är den drivande kraften, sammanfattningen av de motiv som bestämmer en vilja att agera, den föreställning och de känslor som är orsak till en viss reaktion.(Motiv + aktion = agera utifrån de motiv man har.)

Det är motivationen som får oss att göra vissa saker hellre än andra.

Hur stor är min ambition att förändra – är den så stor att jag vill, orkar och vågar ta mig an alla invändningar mina kollegor kan tänkas ha? Är jag så säker, nu åter på arbetsplatsen och ”åter i ekorrhjulet”, om att X är en toppenidé?

Om jag lyckas sälja in idén om X och det sedan inte blir så bra, hur känner jag inför att möta motgången? Om jag lyckat sälja in idén om X och det sedan blir strålande, hur känner jag inför att ta emot framgången?

Hur bra är jag på att upprätthålla min egen energi och inspiration på egen hand, nu när jag behöver motivera mig själv att driva förändringen?

Välbefinnande.

Att orka handlar om hela vår livssituation – vår hälsa, vårt privatliv, vår livsstil och annat som påverkar vår energi. Vårt välbefinnande påverkas av vår egen upplevelse av vår situation. I vårt välbefinnande finns även vår självkänsla, vårt självförtroende och vår självaktning att ta hänsyn till. Vi har själva ansvar för vårt välbefinnande, som mycket handlar om hur vi själva tycker att vi mår.

Om jag inte är någon som anses vara viktig att lyssna på när jag är på jobbet, har jag självförtroende nog att kliva fram och föreslå förändring då? Om jag upplever att jag inte har möjlighet att påverka (även om jag faktiskt skulle ha det), försöker jag påverka då? Om jag har det krisigt hemma med barnen, har jag energi på jobbet då att göra något utöver mina arbetsuppgifter? Om jag ”knappt har näsan över vattenytan” med jobb på arbetet, tar jag tag i att prioritera så att den förändring jag vill åstadkomma får plats?

När jag kommer åter efter att ha varit på kurs och lärt mig om X och allt jobb som jag skulle ha gjort när jag var borta nu ligger kvar, så att jag behöver jobba extra för att komma ikapp, vart tar energin jag kände inför att utveckla X vägen då?

Agerande.

Att vara och göra kan tyckas självklart. Hur mycket vilja, kunskap och ork vi än har så händer det ingenting om vi inte gör något.

Kanske behöver jag ett signalsystem i form av att jag ber en kollega påminna mig om att jag ska ta upp X på veckomötet, eller ber att få en punkt om det på dagordningen? Kanske behöver jag blocka tid i almanackan för att faktiskt prata med alla som berörs av X och åstadkomma förändring?

Det finns annat som påverkar också. Att man inte hittar rätt sammanhang för X, att man inte vet vems ansvar X är. Att man inte har resurser till X och att den som fördelar resurser inte får kännedom om X eller inte övertygas om vinsten med X. Att det är enklare att låta det vara som det är än att dra igång ett förändringsprojekt. Att det finns flera olika alternativ och X är bara ett av dem och man klarar inte av att välja.

Hur bär man sig åt för att förändra?

Det beror förstås väldigt mycket på vad det är som hindrar mig. Det beror också på vilken position jag har på arbetet. Som man ser ovan finns det massor av saker jag kan göra fast på. Om jag nu fokuserar på att söka lösningar i stället för att fastna på hindren så kan jag börja ställa mig en del frågor. Gå igenom texten ovan igen. Finns bromsen i något av det jag har beskrivit?

Fler exempel på frågor att ställa sig:

 • Hur prioriterar jag om alt. skaffar jag mig mer energi till utveckling?
 • Hur kan jag skaffa den kompetens jag behöver för att göra den förändring jag vill?
 • Vilka är för- och nackdelarna med att genomföra en förändring visavi att fortsätta som tidigare?
 • Är jag rätt människa att hantera den här förändringen eller ska jag i min tur inspirera någon annan som har mandat och resurser att genomföra förändringen?
 • Vad behöver jag för att behålla min positiva inställning och argumentera för min föreslagna förändring även om jag möter negativ attityd?
 • Vad får jag ut av att slippa göra en förändring – varför är det lättare att låta bli?
 • Är det verkligen så att jag inte kan agera på ett sätt som gynnar företaget även om jag inte har formellt mandat – har jag kanske mer möjligheter än jag tror?
 • Hur skaffar jag mig stöd som gör att jag klarar av att driva en förändring?
 • Hur bygger jag upp mitt mod att kliva fram och ta plats?
Det finns också hjälp av olika slag att ta till, exempelvis:
 • Tala med kollegor och gör gemensam sak samt fördela arbetsinsatsen på flera.
 • Värva några personer till en arbetsgrupp och titta gemensamt på för- och nackdelar med att göra en förändring och/eller väg olika alternativ mot varandra.
 • Är man kanske en slutförare snarare än en igångsättare? I så fall behöver man söka efter en igångsättare som jag kan inspirera och som kan trycka på startknappen.
 • Anlita en coach som bistår dig eller gruppen i att exempelvis omvandla din teoretiska önskan till praktisk tillämpning, belysa alternativ eller förbättra prioriteringsförmåga.

Ta ett steg i taget så kommer du i mål

Alla förändringar – vare sig det handlar om att köpa nya gardiner till kontoret, byta ut ett datasystem eller organisera om en avdelning – består av många olika delar.

Det viktiga är att rörelsen pågår, bättre att det tar lite tid än inte blir av alls. Sätt upp ett mål och bryt sedan ner det i delmål och gör en handlingsplan för vägen till målet.


Slut på del 1 av Margareta Carlssons gästblogg. Del 2 kommer den 1/03.


Aktiv hjälp med att förbättra din marknadsföring på webben

Självklart har du möjlighet att ta in oss tillsammans eller var för sig som konsult om du vill ha aktiv hjälp i ditt företag för att göra din marknadsföring på webben mer effektiv.

Vi ser till att ni får rätt kunskap och att förändringen förankras rätt i organisationen.

Kontakta Margareta Carlsson på Atheragram Structura eller mig.

Margareta finns på Facebook och Twitter samt erbjuder mycket information om bl. a. ledarskaps- och organisationsutveckling på sin hemsida och sin blogg. Välkommen dit.


Missa inga information för en framgångsrik hemsida i framtiden och

Prenumerera på mitt nyhetsbrev eller följ mig på Twitter och Facebook.


Jag hjälper dig att göra din hemsida till en framtidssäker investering

Välkommen att kontakta mig för ett förutsättningslöst samtal.

Webbyrå Studio V19 AB - webbyrån som inte bara jobbar i Nässjö, Sävsjö, Vetlanda, Eksjö utan i hela Sverige.

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.