Mobilanpassad hemsida - hur ska jag göra? En strategi för hemsidans innehåll.

av Bernd Lindemann

Smartphone

Sedan ungefär 2 år tillbaka pratar man allt mer om mobilanpassade hemsidor.

När du väl har kommit fram till att din hemsida borde anpassas för mobila enheter gäller det att bestämma hur du ska göra. Läs här om bästa strategin för att göra din hemsidas innehåll tillgänglig för mobila enheter.

Ska jag skapa en speciell version av hemsidan för mobila enheter?

I tidigare inlägg om att skapa en mobilanpassad hemsida och på min hemsida "studioV19" fokuserade jag mer på tekniska lösningar, så som responsive webbdesign.

Men vi får inte glömma varför dina besökare kommer till din hemsida - antingen med sina mobila enheter eller en vanlig dator: Det är hemsidans innehåll!

Du kan ha världens snyggaste bilder eller finaste färger på din hemsida men om ditt innehåll inte presenteras på rätt sätt, inte är intressant eller relevant för besökarna försvinner de direkt igen.

I vanliga fall letar man inte efter snygga bilder på ditt företags hemsida, utan man har ett problem eller ett behov och du ska presentera dig som den som kan hjälpa besökaren.

Hur ska nu ditt innehåll på hemsidan göras tillgängligt för ALLA besökare - både de med mobila enheter och de som kommer via en dator?

De senaste åren har det kommit upp olika strategier.

Vissa anser att besökare med mobila enheter har ett annat behov eller ett annat mål än besökare med bärbara och stationära datorer. Man utgår ifrån att man är ”på g” med mobila enheter och har bråttom.

Därför presenterar vissa bara en avskalad version av hemsidans innehåll eller ett helt annat innehåll i den mobilanpassade versionen.

Mobilanpassad webbdesign är inte en "lite"-version

Jag anser däremot att webbdesign för mobila enheter borde inte vara en "lite"–version.

Ett intressant exempel är Nässjö kommuns hemsida, där man har olika innehåll beroende på om du besöker hemsidan med en dator eller en mobil enhet. År 2012 hade man invandra fientligheter i Forserum. Orten i Nässjö kommun blev ett tema för riksnyheterna i flera dagar. Jag gick in på deras mobilanpassad hemsida med min iPhone, sittande i fåtöljen i vardagsrummet, för att läsa om det.
Istället för den förväntade informationen fanns det bara något slags turistinformation.

Jag tycker det tydligt visar hur fel det kan bli med en separat eller avskalad mobilanpassad hemsida.

Nässjös mobila sida
Ingenting om fientligheterna mot invandrarna utan bara glad folkfest.
Lär dig av Nässjö kommun hur du INTE ska göra med din mobilanpassade hemsida.


Ännu värre är det enligt min åsikt om man går in på en hemsida och får frågan om man vill gå till den mobilanpassade hemsidan.

Det känns som att få frågan:

"Det ser ut som om du sitter på ett tåg (eller är mobil på annat sätt). Vill du att jag visar dig den (kanske förolämpade förenklade?) mobila versionen av vår hemsida?
Eller vill du ha den fulla versionen som inte går att hantera på din mobil?”

Hur ska besökarna kunna fatta ett beslut utan att veta alla konsekvenser?

Det är inte bara Nässjö kommun utan många andra också som gör misstaget att ställa frågan i den andan.

Vad man än vill göra på webben vill man kunna göra med sin mobila enhet också. Punkt.

Jag anser däremot att en strategi för mobilanpassat innehåll på din hemsida borde se ut så här: Om någon vill göra någonting på webben då vill man kunna göra det med sina mobila enheter också.

Punkt. Slut.

På Nässjö Näringslivs AB (NNAB) har man kommit till samma slutsats som jag men når inte riktig fram ändå. Läs här vad som gick snett med NNAB's satsning på en mobilanpassd hemsida och vad du kan lära dig av det för att undvika samma misstag.

Infografik
En tredjedel kämpar hellre med fullversionen av en hemsida i sin mobil än att löpa risk att inte få tillgång till allt.

Gränserna mellan stationära uppgifter (destop tasks) och mobila arbetsuppgifter är flytande.

Har du någon gång letat fram en information på din pekplatta bara för att du var för lat för att gå till din stationära dator? Har du kanske upptäckt att det var enklare att köpa en biljett med mobilen än den vanliga datorn för man hade plockat bort allt "skräp" från sidan.

Har du själv upplevt att det inte har något att göra med var och i vilket sammanhang du befinner dig om du väljer datorn, smartphonen eller pekplattan  för att gå online ?

Människor använder alla enheter, antingen mobila enheter eller vanliga datorer,  på alla platser och i alla sammanhang.

De använder mobilen på restaurangen eller i soffan. De använder pekplattan högkoncentrerat på ett viktigt möte eller avkopplat en söndag morgon i sängen.

De använder bärbara datorer med stora skärmar på kontoret med ett höghastighetsnätverk lika väl som med ett långsamt modem ute på landet.

Smartphone och dator används på ett café
Användning av olika skärmstorlekar är flyttande

Att veta med vilken enhet en besökare kommer till din hemsida betyder inte att du vet vad hon vill göra.

Att veta platsen någon sitter på säger inget om deras mål.

Du kan inte anta vad besökaren vill göra på din hemsida bara för att den har en mindre skärm. Det enda du faktiskt säkert vet är att han har en mindre skärm.

Sedan jag jobbat med webbdesign från år 2000 har jag haft att göra med att besökarna kommer till hemsidor med olika stora skärmar. Några hade en upplösning på 800 x 600 pixlar, andra 1024 x 768 pixlar osv. Ingen kom på tanken att föreslå för kunden att visa ett annat innehåll för dem med 800 x 600 pixlar på sin skärm. Ingen utgick ifrån att besökarnas mål var ett annat p g a skärmstorleken.

Varför antar vi att det är annorlunda med dagens mobila enheter?

Dagens människor vill ha tillgång till alla former av information på internet. Självklart vill de kunna uppnå det med mobila enheter också.

Det är bra att optimera den mobila upplevelsen. Men det betyder inte att du ska exkludera viktigt innehåll.

Allt innehåll ska vara tillgängligt för mobila enheter.

Allt? Verkligen?

Verkligen.

Din strategi för innehållet på din mobilanpassade hemsida borde inte vara att skapa en satellitversion av din hemsida för mobila enheter. Att bara visa en del av ditt innehåll som du valt ut för mobila besökare kommer inte att fungera.

Människor hoppar mellan olika enheter. Många gånger väljer man en mobil enhet trots att man har datorn i närheten. Tror inte att du kan välja innehåll för användaren på språng, för man använder mobila enheter var som helst.

Samtidigt ska du komma ihåg att besökare med mobila enheter har en mindre skärm. Försök alltid att fokusera med din hemsidas innehåll. Innehållet ska vara tydligt, förståeligt, kortfattat och relevant för dina besökare. Genom att fokusera mer på att skapa "bra" innehåll gynnar du inte bara dina mobila besökare utan det kommer till nytta för alla.

Ingen vill läsa mycket "bla bla" bara för man har en större skärm.

Dessutom gynnar rätt innehåll vanligen din sökoptimering.

iPad användare
ALLT innehåll ska vara tillgängligt för mobila enheter
Sammanfattning för din strategi för att göra hemsidans innehåll tillgänglig för mobila enheter

Besökare med mobila enheter vill och behöver kunna läsa din hemsidas innehåll också. Behandla dem inte som andra klassens användare bara för de kanske aldrig eller sällan använder den stationära datorn.

Trots att de faktiskt är mobila besökare så kom ihåg att inte du ska bestämma vilken enhet de ska använda för att få full tillgång till din hemsida. Det ska alltid vara besökarnas beslut hur mycket de vill läsa på din hemsida.

Vill du lära dig mer om rätt innehållsstrategi för din mobilanpassade hemsida?

Jag tillhandahåller en broschyr som beskriver olika strategier för de mobila enheternas tid. Beställ den kostnadsfritt genom att skicka ett mejl eller använda kontaktformuläret på kontaktsidan.

En beskrivning av hur jag löser skapandet av en mobilanpassad hemsida finns på min hemsida på sidan mobilanpassad webbdesign.

Exempel för mobilanpassade hemsidor hittar du t ex på www.vebe.se, www.bordbirger.se eller www.albins.nu.

Eller boka en kurs eller föreläsning om en strategi för en mobilanpassad hemsida m.m.

Ifall du önskar en utbildning i Mobilanpassad hemsida, Marknadsföring på Internet, Optimering för sökmotorer, Innehållstrategi för din hemsida eller liknande är du välkommen att kontakta mig eller att anmäla dig till en av mina befintliga kurser eller utbildningar.


Missa inga information för en framgångsrik hemsida i framtiden och

Prenumerera på mitt nyhetsbrev eller följ mig på Twitter och Facebook.


Jag hjälper dig att göra din hemsida till en framtidssäker investering

Välkommen att kontakta mig för ett förutsättningslöst samtal.

Webbyrå Studio V19 AB - webbyrån som inte bara jobbar i Nässjö, Sävsjö, Vetlanda, Eksjö utan i hela Sverige.

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.