Pingvin uppdatering från Google - behöver du vara orolig?

av Bernd Lindemann

Pingviner

I slutet av april startade Google en uppdatering av sina bedömningskriterier för hemsidor som kallades för Pingvin (Penguin). Uppdateringen vänder sig mot hemsidor som är "överoptimerade" för sökmotorer.

Just nu är det många som är mycket oroliga över konsekvenserna och det är mycket diskussion i branschen om det. Behöver du oroa dig?

Google uppdateringar görs regelbundet

Sådana uppdateringar i hur Google "bedömer" eller "värderar" en hemsida och beroende på det tilldelar en plats i sökresultatet görs regelbundet för att kunna leverera så relevant sökresultat som möjligt.

Google hade redan ett tag innan meddelat att man ville ändra i sina värderingar och att man höll på med sitt "SEO filter" och nu var det dags för dess användning.

För att göra det tydligt så är det INTE ett filter i stil som Google använde sig av innan. Uppdateringen är en ändring i deras algoritm. Skillnaden är att du inte kan lämna in en ansökan om "reinclusion" för det handlar inte om ett straff i vanlig mening.

Blir din hemsida placerad sämre efter "Pingvin-uppdateringen" så måste du hitta anledningarna och avlägsna dem. Efteråt kommer hemsidan att placeras bättre automatiskt. Vanligtvis dröjer det några veckor.

Därför gjorde Google Pingvin-uppdateringen

Vad säger Google officiellt till Pingvin-uppdateringen?

"to reduce web spam and promote high quality content"

I Googles blogg kan du läsa att Keyword-Stuffing (dvs antalet, respektive för många nyckelord) och strukturen på länkar värderas högre nu. Där finns några hemska exempel som fram till uppdateringen fortfarande hade en bra placering på Google.

Det visar att Google har tröttnat på sådana sidor. Genom att för undantags skull visa exempel visar man att det verkligen har varit dags för en förändring i algoritmen.

Numera "tittar" Googles "spindlar" t o m på sidans layout och försöker lista ut var viktigt innehåll och viktiga länkar är placerade. En bra placering bedöms som positiv för det hjälper läsarna att snabbt hitta rätt.

Google lyfter webbsidor med bra innehåll

Googles-citatet ovan tydliggör dessutom att det inte bara handlar om att nedvärdera dåliga sidor utan samtidigt också att pusha webbsidor med bra innehåll.

Bara ca 3% är drabbade - säger Google

I USA är det 3,1%, i Tyskland är det 3% av alla hemsidor som är drabbade. De precisa uppgifterna visar att man på Google antagligen gjorde en mycket noggrann analys av påverkan innan man körde uppdateringen.

Varför är oron så stor om det bara drabbar en liten del av alla hemsidor?

Som det ser ut just nu drabbar det framförallt s.k. Shorhead Keywords. Det är nyckelord som är mycket allmänna och används mycket, som t.ex. "bil" eller "köpa bil". Konkurrensen om sådana allmänna nyckelord är mycket hård. Vill du ligga bra till på dem så jobbas det för dyra pengar med SEO och inköp/uppbyggnad av ingående länkar.

Har man investerat mycket pengar blir man orolig förstås.

När är det risk att din hemsida blir drabbad?

  • Onaturlig länkstruktur (t.ex. många footer länkar, tidpunkt - många på en gång eller liknande, för många "Money Keywords" (dvs. "tunga" länkar)
  • Mycket Cross-Domain-Linking (tillsammans med andra signaler)
  • Keyword Stuffing och "tunt" innehåll
  • OnPage överoptimering (koncentration på bara ett nyckelord m.m.)
  • Hög andel av avhoppningar från hemsidan (avvisningsfrekvens)
  • Automatiska inlägg i bloggar

Men efter all erfarenhet händer ingenting om bara en punkt föreligger hos dig. Det brukar vara så att det krävs en kombination av dåliga signaler för att få Google att handla.

Håll dig till det jag lärde ut i mina kurser

Det som jag lärde i mina kurser "Framgång på webben" och "Marknadsföring på Internet" angående hur man ska jobba med att optimera sin hemsida för sökmotorer blir nu ännu viktigare. Några punkter i samband med Googles nya uppdatering är:

  • Se till att du har en naturlig struktur på dina länkar.
  • Köp inga länkar (Google jobbar hårt för att upptäcka och straffa för det).
  • Leverera relevant innehåll för dina besökare.

Googles mål var alltid att leverera så relevanta sökresultat som möjligt (det är ju anledningen till att de blev marknadsledande). Därför kommer de regelbundet att köra uppdateringar som vänder sig mot SPAM och sidor med inte tillräckligt bra innehåll.

Jag själv jobbar, precis som jag rekommenderar det till mina kunder och lär ut det i mina kurser, noga efter Googles riktlinjer för sökmotoroptimering. Det tillsammans med bra innehåll är det bästa skyddet mot Penguin och alla andra framtida uppdateringar i Googles algoritmen.

Har du frågor eller behöver du hjälp med att förbättra din hemsida är du välkommen att kontakta mig för ett förutsättningslöst samtal.

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.