Skaffa en gratis hemsida - kan bli en dyr affär

av Bernd Lindemann

Ordet brand byggs ihop

Genom bl. a. mina kurser och föreläsningar har jag många kontakter med nystartade och befintliga företag. I samtalen undrar man ibland om man borde skaffa sig en gratis hemsida.

Visst kan det i första ögonblicket låta lockande att få något sådant som en hemsida gratis.

Men just vi som företagare vet att man inte kan bedriva en långsiktig verksamhet på gratistjänster. Det som man inte tänker på är att någonting som är gratis, som en hemsida, i slutänden kan bli en dyr affär. Jag vill inte ens spekulera över hur sådana tjänster i slutändan tjänar pengar när du väl har registrerat dig där.

Låt oss i stället titta på om en gratis hemsida skapar ett värde för ditt företag.

a) Skaffa bara en gratis hemsida där du äger domänen

En förutsättning för dig som vill driva en långvarig verksamhet är, att du äger i alla fall domänen med ditt företags namn som studiov19.se i mitt fall.

Det är viktigt för det är det första man googlar efter om man letar efter ditt företag.

Dessutom är det en förutsättning för att utesluta att någon annan tar domänen och kan marknadsföra sina produkter eller tjänster under din domäns namn eller vidarekoppla från domänen till sin egen hemsida. Driver du t. ex. ett företag som heter Gittas massage borde du absolut ha en motsvarande domän.

b) Skapa ingen hemsida som använder en subdomän som adress

Använder du dig av en s.k. subdomän som gittas-massage.n.nu så blir din adress (gittas-massage.) bara ett tillägg till huvuddomänen n.nu.

Formellt blir det så att han som äger domänen n.nu tillåter temporärt att du får göra ett tillägg till hans domän. Du kommer aldrig kunna äga domänen och lägger den personen ner verksamheten, säljer den eller den blir nerstängd av någon anledning så försvinner din adress tillsammans med hans.

Efterdet du har använt en domän som du inte äger i din marknadsföring och du är tvungen (eller önskar) att ha en egen domän kan det bli en dyr och långvarig process att få över alla besökare till den nya adressen. Informationen om den gamla domänen kommer att finnas kvar länge i olika onlinekataloger m.m. och du kommer att tappa presumtiva kunder under omställningen, för man kanske inte hittar dig. Alla trycksaker, som flyers och visitkort, måste dessutom ändras. Då blir den gratis hemsidan plötsligen en dyr affär.

c) Google hittar dig inte om du skaffar en gratis hemsida

Google sökresultat Zonterapi NässjöSkaffar du en gratis hemsida är de flesta svåra att hitta eller hittas inte alls av Google. Det beror på den underliggande strukturen av sådana tjänster. Något som du med stor sannolikhet inte kan bedöma innan det är för sent.

Men det är ju livsviktigt att bli hittad av Google och en viktig anledning att ha en hemsida. Bara så har du möjligheten att få tänkbara kunder på hemsidan ifall någon letar efter dina produkter eller tjänster.

(OBS: det har inget att göra med att man skriver den rätta adressen som gittas-massage.n.nu. Den som gör så känner dig ju redan).

Ett konkret exempel: Jag letade efter "zonterapi nässjö". Trots att en företagare i Nässjö är specialist på det och har en hemsida kommer hon inte upp bland de första 30 träffarna (jag letade inte vidare för nästan ingen går ens övertillden andra sidan på Google).

Det betyderatt alla som önskar boka en zonterapi i Nässjö, och inte redan känner henne, kommer aldrig att boka hos henne. Då kan det snabbt bli en dyr affär att ha skaffat en gratis hemsida.

Hennes sida ligger förresten på gratistjänsten n.nu som lovar en bra sökmotoroptimering. Verkligheten ser helt annorlunda ut.

d) Skaffar du utöver en domän en gratis mall för din hemsida, så...

…får du någonting som ska attrahera så många som möjligt som skaffar en gratis hemsida, men inte har någonanknytning till din verksamhet. Det blir en standardmall som du kanske kan ändra i viss mån. Men det ärstor risk att det finns fler liknande modeller som kanske t o m är konkurrenter till dig.

En hemsida med bra webbdesign ska var anpassad till just din verksamhet och din målgrupp och ska skilja sig från andra hemsidor så att du blir ihåg- kommen.

Den viktiga delen, som är en hörnstenför att lyckas på webben, missar du med en standardlösning för en gratis hemsida. Då kan den gratistjänsten i slutänden bli en dyr tjänst.

e) Skaffar du en gratis hemsida hur blir det då med innehållet?

Ingen kommer till din hemsida föratt du har lagt upp en (kanske snygg) standardmall. Anledningen till att man kommer till din hemsida är innehållet.

Klickar man ihop en gratis hemsida saknas just kunskap om den kanske viktigaste delen. 

Hur ska man skriva? Vad ska man skriva? Vad eller hur ska man inte skriva? Hur skriver man så att både Googles sökmotorer och hemsidans besökare tycker att innehållet är intressant? Behöver jag uppdatera och när? Vad är "call to action" och hur skapar jag sådant på min hemsida?

Utan väl skrivit innehåll som attraherar dina besökare är din hemsida inte mer än några färgglada sidor på nätet. För mig ingår det alltid i samarbetet med kunden att få fram bra innehåll som stödjer hans/hennes affärsmål.

En bra hemsida som hjälper din verksamhet i att framgångsrikt marknadsföra dina produkter eller tjänster består av så mycket mer än det en gratis hemsida någonsin kan erbjuda.

f) Hjälper det att bygga ditt varumärke om du skaffar en gratis hemsida?

Har du någonsin funderat över hur du reagerar om du får ett visitkort där det står "gratis visitkort" eller liknande på? Känner du dig också billig? Känns det inte som om hon som lämnade ut visitkortet inte bryr sig om hur hon uppfattas av andra? Ger det en positiv bild av företaget eller inte?

Text skaffa din egen gratis hemsida från en webbsidaAllt som vi gör utåt, hur vi uppfattas och vad vi lämnar ut till andra hjälper till att bygga upp eller riva ner vårt varumärke som företagare. Precis på samma sätt är en hemsida en del i att bygga eller montera ner ditt varumärke.

Låt därför ingen tro att du inte bryr dig om besökarna på hemsidan genom att skaffa en gratis hemsida.

g) Professionell webbdesign versus "skaffa en gratis hemsida"

Förutom alla punkter som jag nämnt ovan finns det ytterligare stora skillnader mellan en gratis hemsida (eller en billig sådan från en "hemmasnickare" - som grannens son och liknande) och professionell webbdesign.

Du bör kunna förvänta dig kompetens i

  • informationsförmedling och -presentation
  • användarbeteende och användarvänlighet
  • färgharmoni
  • typografi
  • webbstandards
  • tillgänglighet

En sådan omfattande helhet kan aldrig uppnås av en gratis hemsida.

Men den är nödvändig för att skapa en hemsida som attraherar nya kunder till ditt företag. Då blir den inte bara en kostnad utan en investering i din verksamhet som generar intäkter.

Sammanfattning: gynnar det ditt företag att skaffa en gratis hemsida

Inte bara i Jönköping eller Nässjö utan i hela landet blir vi erbjudna att skaffa en gratis hemsida. Driver du en verksamhet med ett mer långsiktigt mål blir en gratis hemsida för det mesta en dyr och dålig affär. Bara med en professionell hemsida i bra webbdesign kan du bygga ditt varumärke och få nya kunder.

Vill du veta hur jag kan hjälpa dig att nå ut till dina kunder så är du välkommen att kontakta mig för ett förutsättningslöst samtal.

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.