Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

av Bernd Lindemann

I tidningar finns det något motsvarande till titeln och beskrivningen på hemsidan: den s. k. ingressen eller teasern.

Redaktörer eller journalister skapar en kort sammanfattning som lockar, väl medvetna om att tidningen säljs bättre med bra titeltexter.

På liknande sätt fungerar det på din hemsida.

Du behöver skapa en kort beskrivning av sidans innehåll samt en meningsfull titel. Försök att föreställa dig hur den verkar på besökarna när de ser den i sökresultatet på Google eller andra sökmotorer.

Dessutom hör det till den grundläggande sökmotoroptimeringen som jag förklarade i blogginlägget "SEO onpage - Sökmotoroptimering del 1".

En kvinna titta på en dataskärm

Antar att du ska göra en produktsida till boken “Hunger Games - Catching fire”. Den som söker efter den kommer antagligen att leta efter bokens titel. En sökning på Google efter titeln visar, att förutom boken visas också filmen på DVD respektive BlueRay. Vill du snabbt visa för den som söker efter boken att just ditt sökresultat är rätt skulle du kunna lägga till att det handlar om boken.

Metataggen för beskrivningen (description) skulle i vårt exempel vara en uppmaning till att köpa. Dessutom skulle den kunna innehålla författaren, antal sidor, priset samt ytterligare nyttig information för köparen.

Nyckelfrågan är: Varför skulle en sökande person klicka här? Vad är viktiga triggers och finns de med på ett optimalt sätt.

Har du inget optimeringsverktyg som du kan använda för att hålla koll på antalet bokstäver i titeln och beskrivningen och inte vill räkna själv kan Excel hjälpa dig.

Skapa formeln =LEN(cellen där texten står i). Den ger dig information om hur lång texten är som du sätter in i cellen du refererar till.

Excel tabel som räknar ut antalet tecken på en text
En enkle formel i Excel kan hjälper dig att hålla koll på antalet tecken i en text

Som jag skrev i del 1 om sökmotoroptimering har du ungefär 65 tecken för rubriken och 160 tecken för beskrivningen.

Användning av strukturerade data och Rich Snippets - ingen sökmotoroptimering men ökar antalet klickar

Det är inte bara välvalda titlar och beskrivningar som lockar besökarna att klicka på ett visst sökresultat. Dessutom finns möjligheten att strukturera informationen efter ett visst schema för att få Google att genomföra en särskild visualisering.

Datans struktur hjälper sökmotorn att förstå den bättre och kunna kategorisera den.

Vid vissa sökningar kan sökmotorn reagera bättre och visa mer relevanta sökresultat. Detta kan man uppnå med s. k. Rich Snippets. De hjälper att framhäva det egna sökresultatet mot konkurrenternas och det brukar vara väldigt positivt för att få mera klickar än vad de får.

Vad är Rich Snippets?

Kvinna som står med öppen mun och en lapptop i handen
Va inte orolig. I tre enkla steg förklarar jag hur du använder Rich Snippets på din hemsida

En Snippet är sökresultatet som sökmotorn skapar med titeln och beskrivningen från hemsidan.

Om Rich Snippets pratar man när sökresulatet innehåller ytterligare information, så som betygsstjärnor, film, foto på författaren, Google+ information m.m.

Om du jämför sökresultatet här nedan så ser du att den ger mycket mer information än i vanliga fall.

Dessutom är den större p. g. a. ytterligare rader för betyget och de länkarna. Den ger mer information än vanligtvis och är mer iögonfallande och lockar därför betydligt mer än andra sökresultat.

Det krävs ingen stor kunskap i programmering för att skapa en sådan Rich Snippet för din hemsida om det finns strukturerade data.

Det finns tre enkla steg för att få till det.

Steg 1: Optimera innehållets läsbarhet för sökmotorer genom att lägga till ytterligare taggar

Genom att lägga till ytterligare taggar i HTML-koden kan man förmedla vissa informationer till sökmotorerna så att de kan tyda dem på rätt sätt och skapa en Rich Snippet (som t ex betygsstjärnor). På schema.org (www.schema.org/docs/gs.html) finns det en samling av taggar som kan användas och som kallas Microdata.

Den bakomliggande principen är rätt enkel. I stället för att skriva bara ett datum som “20150802” på en hemsida kan man bädda in datumet i en date-tag.

Texten respektive siffrorna är nu så otimerade för sökmotor att den inte bara ser text utan ett datum.

I koden skulle det se ut så här: <time datetime="2015-08-02”>20150802</time>

Likadant kan man definiera “149 kr” som pris eller “James Cameron” som regissör.

Microdata är lämpliga för att definiera speciella data i hemsidans innehåll och är attribut i HTML-taggar så som <span> eller <div>.

Steg 2: Definiera och strukturera innehåll

Det finns en rad olika typer av innehåll som du kan definiera och strukturera med hjälp av mikrodata respektive mikroformat.

Följande typer finns och kan användas för att definiera i hemsidans källkod. Hur de läggs till ser du mycket bra på t ex www.schema.org.

T o m öppningstider på en restaurant kan man idag lägga till så de är läsbara och förståeliga av sökmotorer. Just med hänsyn till hur Google just håller på att ändra sina algoritmer kommer det säkert att få stor betydelse att strukturera sin hemsida på detta sätt.

  • Betygsättning
  • Videofilmer
  • Autor
  • Personer
  • Produkter
  • Företag och organisation
  • Recept
  • Events
  • Musik
  • och några fler
Steg 3: Testa om sökmotorn “förstår” den optimerade texten rätt

Lämpligen erbjuder Google ett enkelt sätt att testa hemsidans definierade och strukturerade innehåll på en webbplats. Du kan antingen testa dina sidor online eller kopiera in HTML-koden på www.google.com/webmasters/tools/richsnippets).

Där kan du se hur ditt utökade sökresultat kommer att se ut. Dessutom kan du direkt bedöma om innehållet är korrekt.

Det kan dröja lite tid innan ditt snippetinnehåll verkligen visas i Googles sökresultat. Men händer det inget på flera veckor rekommenderar jag att du testar dina data och kollar om definitionen verkligen är korrekt.

Att definiera och strukturera ditt innehåll betyder inte att du får en bättre placering i Googles sökresultat. Men ändå rekommenderar jag att du strukturerar dina data så att sökmotorerna bättre förstår ditt innehåll. Dessutom ökar Rich Snippets antalet klickar på ditt sökresultat.

Redan idag finns det många sökningar som inte knappas in med hjälp av en dator och dess tangentbord utan med hjälp av mobila enheter och tal. Därför är det viktigt att i alla fall ha strukturerade lokala data på hemsidan. En användare i Göteborg ställer frågan till sin mobiltelefon var närmaste Sushi-restaurant finns och när den öppnas så behöver Google tydliga och strukturerade informationer på webbplatserna för att kunna föra tillsammans alla inblandade.

Sökmotoroptimering på din hemsida - facit av del 1 och del 2 om onpage optimering

För att få genomslag med sökmotoroptimeringen på din hemsida räcker det inte att bara förbättra meta-taggar, titlar och att ha strukturerade definierade data. För att få en bättre placering på Google och andra är det däremot grunden du alltid borde börja med.

Efter detta är det dags att jobba med det synliga innehållet på din hemsida och optimera det för den bäst möjliga sökmotoroptimeringen.

Hur du ska jobba där kommer jag att beskriva en ett senare inlägg på min blogg för bra webbdesign.


Beställ mitt nyhetsbrev för att få information när nästa inlägg på min blogg är online eller följ mig på Facebook, Twitter eller Google plus.

Har du frågor eller funderingar hur du kan bli mer framgångsrik med din hemsida eller om hur Sökmotoroptimeringen på din hemsida skulle kunna se ut så kontakta mig gärna för ett förutsättningslöst samtal.

Välkommen att höra av dig!

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.