Tips för framgångsrika Googel annonser

av Bernd Lindemann

En viktig sak i mitt arbete med mina kunders hemsidor är att se till att de har en bra sökmotoroptimering. Det handlar om att hamna så högt upp i Googles sökresultat som möjligt.

Samtidigt måste du vara medveten om att det bara finns 10 platser på Googles första söksidan. Det betyder att inte alla kan hamna på första sidan. Dessutom kan du varje sida av din hemsida bara optimera på 2 till 3 nyckelord.

Google annonser (Google Adwords)

Vill du vara säker på att du syns med ett eller flera nyckelord, som du inte har lyckats att hamna på första sidan i Googles sökresultat så kan det vara värt att fundera på om du vill köra annonser på Google (s.k. Google Adwords).

Med Google annonser hamnar man i annonskolumnen. som finns på höger sida av sökresultatssidan.

Intressant för dig som företagare är att du kan välja när, var och i samband med vilka sökord din annons visas. Dessutom betalar du bara om någon klickar på din annons. Det betyder du har en stor chans att bara få relevant trafik till din hemsida.

Många tror att det handlar om att bjuda så mycket pengar som möjligt och har kanske upplevt att man under tiden man kör en kampanj måste bjuda allt mer pengar per klick för att ligga högt upp i annonskolumnen.

Annonsens kvalitet spelar för Google en stor rollSökresultat

Men Google "tittar" på mycket mer än klickpriset för att bestämma var man din annons placerar. Många är inte medvetna om att kvalitén på annonsen spelar en viktig roll.

Har din annons en hög kvalitet hamnar du högre upp bland annonserna än andra som betalar samma eller ett högre pris.

På den första bilden ser du resultatet efter jag googlade efter ett företag (d. v. s. jag letade med deras företagsnamn) och fick en annons på min mobil där man ville sälja linneväv. Det känns inte relevant - eller?

Läs mer om hur viktig annonsens relevans är längre ner på sidan.

Vad är relevant för annonsens kvalitet?

Landingpage

  • Annonsens text ska ha anknytning till målsidans innehåll (därför ska du alltid ha en s.k. landingpage eller landningssida).
  • Stannar besökarna, som klickade på din annons, på din sida (ett tag) anses annonsen som relevant. Hoppar de direkt tillbaka till sökresultatet värderas det negativt (åter igen är det viktigt att ha en bra landingpage).
  • Följer målsidan (landingpage) webbstandard så anses den ha en högre kvalitet.

Utöver annonsen innehåll har målsidan (landingpage) på så sätt en stor betydelse. Tyvärr har de flesta inte tänkt på målsidan. Testa själv en gång att klicka på olika annonser!

En sida som den på bilden, kommer säkert inte att uppfattas som en mycket relevant och bra målsida.

Gör inga annonser på ditt företagsnamn?

Jag upptäckte att det inte är sällan att företag kör annonser på sitt eget namn. Är en hemsida verkligen jättedålig (t ex gjord in Flash ellerAnnonsera inte på ditt namn Frames) så att den inte kommer upp på Google alls, borde man göra om den snarast istället för att kasta ut pengar för annonser.

Vanligtvis hamnar man däremot på första sidan (helst första plats) på Google under sitt eget namn. 

Vem annars ska komma upp då?

Jag rekommenderar varmt att inte köra annonser på sitt eget namn. 

Vad händer om någon googlar efter ditt företagsnamn, du hamnar högst upp och din annons ligger ovanför? Du löper en stor risk att man klickar på din annons och du får betala trots att besökaren hade kommit till dig ändå.

I det fall som jag visar här är det dessutom så att man hamnar på den inloggningssidan till webbshoppen om man klickar på annosen. Om jag ville kontakta företaget, så som i mitt fall, hoppar jag tillbaka till Google och tar ett annat sökresultat. Händer det fler personer ser Google att besökarna är inte intresserade av målsidan och anser att den har en låg kvalitet och höjer priset för annonsen.

Tips för annonser på Google - Sammanfattning

  • Se till att ha en relevant målsida (s.k. landingpage)
  • Annonsera inte på ditt eget namn
  • Ha målsidan uppbyggd enl. webbstandard
  • Annonsens innehåll och sökord måste överensstämma med målsidans innehåll

Mer information om sökmotoroptimering hittar du bl. a. i ett tidigare blogginlägg.

Har du frågor, funderingar eller behöver hjälp med din hemsida eller marknadsföring på webben är du välkommen att kontakta mig.

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.