Tror du att ha kolla på din hemsidas kvalité - eller vet du?

av Bernd Lindemann

Att tro eller veta om din hemsidans kvalité är en jättestor skillnad och kan vara skillnaden mellan förlust eller vinst för ett företag

Spidersimulation av hemsidornas innehåll

Inför kursen Framgång på webben i Sävsjö hade jag kontakt med en del föetagare via telefon och mejl.

Min erfarenhet med hemsidor jag tittade på de senaste åren har lärd mig att varje företag kan förbättra den. Så länge den inte är optimalt förlora man pengar. Varje satsning på marknadsföring som är bristfällig ger inte så mycket i intäckter som den skulle kunna ge. En hemsida som är "sådär" är en bristning i marknadsföringen.

Av en slump var jag ändå inne på 2 hemsidor av företag som jag senare tog kontakt med för att bjuda in de till kursen Framgång på webben. När jag såg hemsidorna tänkte jag bara att det fanns stora pengar att tjäna för de om de skulle förbättra sina hemsidor. De vill säkert utvecklas.

Men tvärtom. Av alla företagare jag hade kontakt med var det just de som knappt ville lyssna och snabbt svarade "Vi har inget behov av kursen och har koll på hemsidans kvalité".

Platsen i min blogg räcker inte till för att leverera en hel analys vad som borde göras med deras hemsidor. (Det är en tjänst som man däremot gärna får beställa.)

Ser Google & Co mig?

Men för att visa hur man enkelt kan kolla hur man ligger till är det lönt att använda sig av en så kallat Spidersimulator (t ex på www.seochat.com/seo-tools/spider-simulator ) som visar hur sökmotorernas spindlar ser hemsidans innehåll. Deras syn och synligheten av din hemsidans innehåll och länkar är en viktig del i hur din hemsida bedöms av sökmotorerna.

Alla företagarnas mål borde det ju vara att hamna så högt upp i sökresultatlistan som det bara går- eller hur?

I bilden här kan du se hur skillnaden ser ut mellan min sida (www.studioV19.se) och den av ett av företagen jag skrev om.

Det är livsviktig att ha innehåll som kan läsas bra av spindlarna (titta på skillnaden i första vita rutan).

För att kunna indexera ytterligare delar av hemsidan (stor fördel för det brukar finnas viktig information på andra sidor än startsidan) måste det finnas interna länkar. Här har vi en ytterligare stor skillnad (jag har 32, de 1).

Problemet beror i det här fallet till stor del på att man använder sig av så kallade ramar (frames) som gör en hel del av hemsidan osynlig för att länkarna fungerar inte som spindlarna förväntar sig det.

För 10 år sedan, d v s i början av "internätet för alla" var ramar en fin sak. Men nuförtiden borde det inte finnas sådana sidor kvar.

I alla fall inte om man vill har "Framgång på webben". Istället för att förbättra hemsidan och få besökare och kunder "gratis" via Google är det här företaget tvungen att marknadsföra sig för mycket pengar via andra kanaler.

Det kallar jag för att förlora pengar.

 

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.