Vad är innehållsmarknadsföring och varför behöver jag det?

av Bernd Lindemann

Text SEO Content is king skriven med krita på en tavla
Bra innehåll är en viktig del i sökmotoroptimeringen

På föreläsningar, utbildningar och min blogg rekommenderade jag genom åren regelbundet att skapa "bra" innehåll för din hemsida. Det var också alltid en viktig punkt i mitt arbete med mina kunder.

Bara bra och nyttigt innehåll ger ett värde för dina besökare på hemsidan. Dessutom är det en viktig del i en seriös sökmotoroptimering.

Just på senaste tiden har Google satsat stenhårt på att kunna upptäcka hemsidor med värdefullt innehåll för att lyfta dem i sökresultatet (och att bekämpa sidor med köpta länkar).
Senaste inlägget jag skrev om tematet hittar du här.

Det lönar sig därför dubbelt att satsa på hemsidans innehåll - du får nöjda besökare och en bättre position på Google.

Innehållsmarkandsföring eller Content Marketing pratas om allt mer

Äntligen börjar man numera prata allt mer om att jobba med hemsidans innehåll och begreppet "Content Marketing" eller "Innehållsmarknadsföring" har etablerats.

För alla som inte är inne i tänket skriver jag här en sammanfattning av vad Content Marketing eller Innehållsmarknadsföring är. Nästa månad följer en information med 6 tips om hur man förbättrar sin Innehållsmarknadsföring.

Vad är Content Marketing eller Innehållsmarknadsföring?

Sökandet efter information har förändrats avsevärt de senaste åren. Människor letar online efter innehåll som är relevant för dem. Den digitala sökningen efter information tvingar företagen att aktivt följa förändringen och att anpassa sig till den.

Övergången från att köra reklam till att skapa bra innehåll kräver dessutom förändringar i företagens organisation.

Content Marketing/Innehållsmarknadsföring är ett modeord för just den förändringen och betyder att publicera relevant innehåll istället för reklam och marknadsföring från företagen.

Wikipedia beskriver Innehållsmarknadsföring så här:

"Det syftar på att med en smart strategi och redaktionell ton skapa ett kommunikationsinnehåll som attraherar målgruppen. Detta ska göras i rätt kanal och med anpassning av innehållet för den särskilda kanalen och målgruppen. Kortfattat kan man säga att det är en strategisk målgruppsanpassning. Uttrycket används för att sammanfatta flera olika marknadsföringsdelar där man mer fokuserar på mottagarens villkor än det företaget vill förmedla."

Få ut ditt budskap till målgruppen med innehållsmarknadsföring

Genom Innehållsmarknadsföring får man ut innehåll, historier eller med emotioner laddade budskap på digitala kanaler till sin målgrupp. Företagen kan bygga upp en relation till relevanta kundgrupper, skapa ett mervärde och kan ta hänsyn till målgruppens speciella behov eller önskemål.

Innehållet kan dessutom bidra till att skapa eller förstärka ett varumärke. Dessutom får innehåll som är inriktat på målgruppen en s k "Pull-funktion", dvs det drar kunder till sig utan att du behöver trakassera dem med reklam.

Innehållsmarknadsföring är i och för sig inget nytt. Det visar följande film från Content Marketing Institute också:

Exempel på en infografik
Ett exempel på en infografik

Innehållsmarknadsföring kan t ex vara en blogg, "whitepaper", infografik, filmer eller liknande. Innehållet kan vara informerande men också skoja till ett tema.

Mycket lyckat exempel på innehållsmarknadsföring

Ett mycket lyckat exempel är ett företag som tillverkar bländare och skapade kampanjen "Will it blend" där man bl a mixtrar senaste iPhone modellen.

Innehållsmarketing förutsätter något väsentligt...

Det hela låter väl bra eller?

Men att börja med Innehållsmarknadsföring förutsätter något väsentligt: Först och främst gäller det att definiera ett mål och rätt målgrupp.

Men det har du väl förhoppningsvis redan gjort då du skapade din hemsida - eller hur?

I planeringen med mina kunder är det alltid ett viktigt steg.

En hemsida som ska vara till för alla attraherar ingen.

Därför måste din webbplats, samt dess innehåll, vara inriktad på målet med hemsidan och din målgrupp.

Efter den här inledningen i temat följer en fördjupning med 6 tips för bättre Innehållsmarknadsföring i nästa blogginlägg.

Tycker du att det är dags att lyfta din hemsida genom innehållsmarknadsföring så är du välkommen att kontakta mig.


Missa inga information för en bättre hemsida framöver och

Prenumerera på mitt nyhetsbrev eller följ mig på Twitter och Facebook.


Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.