Välkommen tillbaka till verkligheten

av Bernd Lindemann

Det flesta verkar har kommit tillbaka till jobbet nu. Hoppas du hade en fin sommar och känner dig redo att bli ännu bättre med att använda webben och att jobba med er hemsida.

Innan de dagliga rutinerna slår till och tar all energi vill jag passa på att rekommendera ett gästinlägg på min blogg som skrevs av Margareta Carlsson från Atheragram Struktura.

Hon skrev om "En bra hemsida - höga ambitioner men få resultat" och inlägget finns lite längre ner på sidan som har adressen: http://bra-webbdesign.se/nyhetslaesare/items/lat-din-hemsida-marknadsfora-dina-produkter-eller-tjanster-och-fa-bort-hinder.html

Hoppas artikeln hjälper dig att bli mer effektiv i ditt arbete för en framgångsrik hemsida.

Skylt med text Arbeit på

Jag jobbade med några intressant hemsidesprojekt under sommaren...

Jag själv jobbade i stort sett hela sommaren (men med lite lägre intensitet) för att kunna avsluta några projekt och för att vara redo inför höstens utmaningar med nya kurser och utbildningar samt nya hemsidesprojekt.

Ett projekt var t ex att en kund bytte till min webbyrå och jag skulle bygga upp hela hemsidan i den senaste versionen av publiceringsverktyget Contao.

Nu har vi just gått online med den nya hemsidan och under hösten kommer vi att gå igenom sökmotoroptimeringen.

Ett exempel från verkligheten för "sökmotoroptimering"

På ett möte kom vi in på temat och kunden visade mig med vilka 3 sökord han vill ligga bra till.

Just nu har han ett avtal med ett företag för sökmotoroptimering på de 3 sökorden. Han betalar bara om han ligger på första sidan på Google.

Vad borde man ha gjort annorlunda med "sökoptimeringen"

Leverantören frågade kunden vilka sökord han önskar.

Här gjorde man redan en stor miss. Det saknas en undersökning om huruvida sökorden verkligen används.

Ett sätt är att kolla på sökvolym i Google Adwords (OBS: det är helt gratis). Är mängden sökningar för låg, vilket kan vara fallet om du jobbar i en nischmarknad, får du inget resultat.

I så fall kan det vara bra att kolla med olika kunder, vilka ord de använder i sina sökningar.

Dessutom är det värt att kolla i Google Analytics (ifall du använder programmet) eller Google webmastertools vilka sökord som idag används för att hitta dig.

Sedan måste sidorna vara optimerade på sökorden man vill att besökarna kommer för.

Här gjorde man nästa miss. Ingen från leverantörens sida gjorde en optimering på hemsidan för de orden och kunden själv visste ingenting om det.

Ett av sökorden fanns bara en enda gång på startsidan. Annars användes det inte på hela webbplatsen. För de andra sökorden såg det lite bättre ut men det är långt ifrån att man kände att innehållet handlade om sökorden.

Under vårt möte kollade vi upp sökorden på Google och kunde konstatera att alla 3 verkligen hamnade på första sidan.

Sökorden fanns knappt på hemsidan

Sökmotoroptimering utan sökord på hemsidan - hur går sådant till?
Förvånad kvinna
Sökmotoroptimering utan sökord på hemsidan? Hur gick det till?

Hur kan det komma sig - trots att sökordens användning på hemsidan är nästan obefintlig?

Det finns bara möjligheten att leverantören antingen köpte eller skapade länkar som inte var "äkta", dvs som bara fanns för att "lura" Google.

Hur är nu besökarens upplevelse som kommer p g a av lurande länkar?

Letar man efter en tjänst på Google (under förutsättningen att någon letar med de sökorden - som ingen har undersökt) och kommer till en hemsida genom en bra placering i sökresultatet så förväntar man sig att hitta information om tjänsten så klart.

Den förväntningen uppfylls inte med något av sökorden i mitt exempel och producerar bara missnöjda kunder som snabbt hoppar tillbaka till Google.

Sammanfattningsvis: Vad kan du lära dig?

Dina besökare kommer till din hemsida p g a innehållet. Först och främst gäller det därför att jobba med innehållet. Att skapa bra innehåll på din hemsida gynnar din sökmotoroptimering och gör besökarna nöjda.

Läs mer i mitt inlägg om sökmotoroptimering och bra innehåll på hemsidan:

http://bra-webbdesign.se/nyhetslaesare/items/bra-innehall-pa-din-hemsida-for-sokmotoroptimering-seo-och-nojda-besokare.html

Det är ingen bra idé att locka besökare till din hemsida med sökord som sedan inte finns. Du skapar frustration i samband med ditt varumärke.

Som jag skrev i tidigare inlägg (t ex här...) ska du inte köpa länkar.

Jobbar du på korrekt sätt med sökmotoroptimering kommer det alltid att finnas den information på sidan som man optimerade den för. Något annat är uteslutet.

Men det kan t ex vara så att du bestämmer dig för att köra Google annonser. Där betalar du för varje klick på din annons.

Självklart ska det alltid finnas en s. k. Landingpage som är optimerad på begreppet man kommer för och ge kunden omfattande information om produkten eller tjänsten.

Hoppas du har fått några tips och tankeställare angående din hemsida. Jag kommer att jobba vidare i den andan med min blogg för bra webbdesign.

Intressant nästa inlägg på min blogg för bra webbdesign - att skapa en en (landnings-)sida

Många behöver skapa eller förbättra en Landingpage. Dessutom kan man lära sig mycket också för sina "vanliga" sidor på hemsidan genom att veta hur en bra Landingpage ska vara uppbyggd.

Därför kommer mitt nästa inlägg handla om att skapa en framgångsrik Landingpage.

Välkommen med dina frågor eller din kommentar...

Finns det något du undrar över eller har du ett tema som du vill veta mer om i samband med att skapa bra webbdesign så är du välkommen att kontakta mig eller att lämna en kommentar.

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.