Vill du lyckas på webben behöver du professionell webbdesign - inte bara i Eslöv 

av Bernd Lindemann

Bernd föreläser om professionell webbdesign
Föreläsningen om professionell webbdesign

I oktober 2010 reste jag till Eslöv för att hålla en föreläsning om professionell webbdesign. Föreläsningen var en del i en utbildning för nystartade företag med drygt 60 deltagare.

Utbildningen var ett samarbete mellan Eslövs kommun, Höörs kommun och Hörby kommun.

Mycket intressant för mig var att man valde just professionell webbdesign som tema. Det visar att Lennart Grubbström som samordnade utbildningen förstår precis var risken för företagen ligger.

Nu var deltagarna just nystartade företag. Men jag har sett många exempel där väl etablerade företag gjorde samma misstag.

I mina kurser och föreläsningar arbetar jag med en del dåliga exempel på hemsidor för att sensibilisera och väcka uppmärksamhet innan jag kommer till "upplösningen" hur man ska göra för att lyckas på webben. Det som är mest skrämmande är att jag inte behöver leta efter dåliga exempel utan att jag möter dem dagligen.

Jag har t o m ett stort arkiv för alla tillfällen med sådana exempel.

7 tipps om vad du ska tänka på för att få en professionell hemsida:

- Hemsidan ska följa webbstandard (visst finns den, men de flesta berättar det inte för sina kunder) så att du får en framtidssäker investering.

Du kan enkel gå in på sidan http://validator.w3.org/  eller på min sida http://studiov19.se/professionell-webbdesign.html för att testa hur du ligger till idag.

- CSS-stilmallarna och XHTML-koden måste vara skilda från varandra så att du inte har layoutanvisningar blandat i koden. Bara så blir hemsidan bra läsbar för "maskiner". Tänk dig personer med funktionshinder eller Googles spider som vill kunna läsa din hemsidans innehåll. Gå in i din hemsidans kod (det fungerar i varje webbläsare) och kolla att du inte har massvis information om pixlar, färger, font, with o s v inblandat i koden.

- Hemsidan får inte vara byggd med tabeller eller (ännu värre) frames. Det är rena döden för sökmotoroptimeringen. Gå åter in i koden och kolla om det finns något i som heter frame eller om det finns massvis med <table>, <tr> och <td> taggar i koden. 

Det är att bygga en hemsida som man gjorde för 10 år sedan. Vill du lyckas idag får du bara använda tabeller för just tabeller men inte för att bygga layouten med de.

- Ladda ner instickprogrammet Web Developer till webbläsaren Firefox och stäng av JavaScript och Flash. Fungerar din hemsida fortfarande? Bra. Annars har du ett problem som absolut borde åtgärdas.

- Köp ingen standardhemsida, använd ingen tjänst som "din hemsida i 4 minuter" eller något liknande om du verkligen vill lyckas att attrahera kunder med din hemsida. Driver du en korvkiosk på gågatan och vill lägga ut dina öppningstider går det kanske bra med en standardhemsida. Men vill du mer krävs det mer av din hemsida. Den måste passa ditt företag och dina produkter och tjänster och därför skräddarsys.

- Hur ser Google dig? Gå in på en sida som erbjuder en tjänst som kallas för "spider simulation" (googla efter begreppet) eller använd sidan http://www.seochat.com/seo-tools/spider-simulator/

Då får du en uppfattning om hur du ligger till i Googles ögon. Kan innehållet läsas, finns det en Meta-Description på sidan, en vettig title o s v. För en avslutande bedömning behöver man mer kunskap i vad som är viktig för Google, men du får en bra indikation om hur din sida ser ut bakom den färgglada ytan.

- Har din hemsida statiska adresser för de olika sidorna - eller låssas den i alla fall? Google tycker om statiska sidor. Med rätt publiceringsverktyg, som t ex Contao, görs dynamiska adresser som t ex www.dinhemsida.se/4567?info.php om till t ex www.dinhemsida.se/kontakt.html.

Tänk på: Du måste ställa rätt krav på din leverantör.

Anledningen till att så många hemsidor ser ut som de ser ut är att man trodde att det går att lyfta luren och beställa en hemsida. Tyvärr är verkligheten en annan.

Låt oss inte prata om de som är programmerare, hobbywebbdesigner eller liknande som kanske kan göra en enkel hemsida till idrottsklubben som är glad att vara online hur det än ser ut. 

Inte heller ska du vända dig till en reklambyrå. Där kan man kanske fixa en flyer eller visitkort åt dig. Men webben kräver en helt annan kunskap.

Bland de som kallar sig för webbdesigner är det många som kan kanske skapa en färgglad sida. Men det som verkligen gör att hemsidan blir professionell och hjälper ditt företag att nå ut till kunderna saknas det många gånger kunskap om (hur du hittar rätt leverantör kommer jag att skriva om inom kort - några punkter en webbdesigner ska ha kunskap om hittar du t ex på http://www.studiov19.se/professionell-webbdesign.html under rubriken "Kvalité på webben").

Så länge kunderna inte ställer rätt krav klarar de sig med att bara leverera en färgglad hemsida utan att den bakomliggande koden uppfyller de 7 punkterna som jag nämnde ovan.

För att du ska kunna lära dig vilka krav du ska ställa på marknaden skapade jag webbkursen "Framgång på webben".

Kursen genomfördes i bl a Eslöv, Aneby, Sävsjö, Vetlanda, Nässjö och Eksjö i samarbete med näringslivskontoren i Nässjö, Sävjsö, Aneby och Eksjö.

Har du frågor, vill du kommer till kursen eller bara lämna en intressanmälan slå mig en signal på 0380-371319 eller skicka ett mejl till info@bra-webbdesign.se.

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.