YouTube Sökmotoroptimering - del 2 om hur du lyckas med ett eftersatt område i marknadsföring på webben

av Bernd Lindemann

Mina blogginlägg resulterar för det mesta ur jobb, frågor från företag och liknande och är tagna ur verkligheten. I förra månad blev ett jobb med YouTube sökmotoroptimering bakgrund för del 1 i blogginlägget om hur du lyckas på detta område med din marknadsföring på webben.

Nu är det dags för del 2.

I första delen beskrev jag hur du optimerar din videofilm för en bättre placering i sökresultatet. Det är ett bra sätt att marknadsföra dina produkter eller tjänster utan stora ansträngningar.

Men metoden har en stor nackdel: Hela trafiken går först till YouTube. Du har bara möjlighet att ta del av den genom att placera länkar i videofilmen eller i filmens omgivning (s. k. beskrivning).

Därför är frågan: Vad kan jag göra för att få besökarna direkt till min hemsida?

Jo, sammanfattningsvis tar du YouTubeklippet och bäddar in det på din egen hemsida och genomför några steg för att optimera filmen.

Efteråt behöver du bara skapa en video-sitemap och ett helhetskoncept är klart.

På grund av att verkligheten är lite mer invecklad än så kommer jag att förklara detaljerna här.

Att skapa rätt omgivning för din video film.

Första steget är att skapa en sida för din film.

Bara så kan du uppnå en filmspecifik OnPage optimering och man kan kontrollera din framgång. Som du säkert känner till från den klassiska sökmotoroptimeringen, räknas s.k. Speaking URLs som innehåller huvudnyckelord och som beskriver sidans innehåll. En ytterligare fördel är att skapa en mapp med ett meningsfullt namn, som t ex ”filmer”, som blir platsen för alla framtida filmer.

För att fylla i Meta-taggarna gäller de vanliga reglerna för sökmotoroptimering.

Framförallt titeln är viktig. Den borde, som på optimeringen för YouTube, innehålla ordet ”film” eller ”video”.

Att bädda in filmen på din hemsida

Har du skapat förutsättningarna som jag nämnde ovan är det dags att bädda in filmen på din egen hemsida. Först behöver du filmkoden som du får när du väljer ”Dela” > ”Bädda in”.

Den behöver du sätta in på önskat ställe på sidan för filmen.

Efteråt är det dags att skriva texten. Du vet säkert att ton och bild inte kan utvärderas korrekt från sökmotorerna. Varför ska du inte skriva en informativ text då som ett slags innehållsbeskrivning? Det hjälper inte bara sökmotorerna utan kan vara till stor nytta för besökarna på din hemsida också. Det blir kanske lättare att förstå innehållet eller lockar t o m att titta på filmen genom en bra text.

Självklart uppnår du största effekten när du optimerar texten på nyckelorden som spelar roll för filmen och sidan du skapat för den och om texten omsluter filmen. Det betyder att det borde finnas optimerad text både före och efter videofilmen.

Glöm inte att använda dig av rubriker som är sökmotoroptimerade också.

P g a  att vi satsar på interaktiva besökare har vi med delningsknappar till Facebook, Twitter osv på sidan så klart.

Vill du placera din videofilm långt framme med sökord som är utsatta för hård konkurrens så måste du uppnå en viral spridning av filmen.

Kod exempel för att bädda in ett videoklipp

Att skapa en XML-video-webbplatskarta

Inte bara besökarna ska snarast veta att du har lagt ut en bra film på din hemsida utan också Google ska få reda på det. Det bästa sättet är att skapa en webbplatskarta för video.

Den är i formatet XML utformad så att Google precis får reda på var filmen ligger och vad den handlar om. Google har skapat en egen sida med en beskrivning hur man skapar en sådan webbplatskarta.

Taggen <loc> visar exakt var videon ligger. URL-adressen måste därför absolut vara korrekt. I taggen <video:thumbnail_loc> har du möjlighet att lägga till en tumnagelbild av videon. Ge inte chansen. Kommentar: Förstår inte den förra meningen! Kan det vara ”Ge inte bort chansen”? I webbens värld kan förhandsvisningsbilden göra en stor skillnad om besökarna klickar på videon eller inte. Vanligtvis rekommenderas en storlek på 80 x 60 pixlar.

Dessutom finns det taggen <video:player_loc> som länkar till platsen där videon är sparad. I vårt fall är det YouTube.

Optionen ”allow_embed” ställs in på ”yes” så att Google verkligen få visa videon i sökresultatet. Med ett enkelt ”no” hade allt arbete som vi lagt ner innan varit förgäves.

Den som tycker att en videowebbplatskarta är för gammalmodig kan fundera på en ”Media RSS feed”. Det är som en vanlig RSS feed, d v s bokmärken, men bara för media som bilder eller video. Det indexeras också rätt snabbt av Google.

Nu har vi redan kommit till slutet av min lilla serie om att optimera videofilmer för sökmotorer.

Som min kund insåg rätt så snabbt är sökmotoroptimeringen för sökmotorer full av möjligheter som av de flesta inte utnyttjats. Det är din chans att slå andra, kanske mycket större företag, och att hamna före dem i sökresultatet på YouTube och Google.

Lycka till.

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.