YouTube Sökmotoroptimering - hur du lyckas med ett eftersatt område i marknadsföring på webben

av Bernd Lindemann

Häromveckan behövde en kund, som jag jobbat med tidigare med hemsidans sökmotoroptimering, hjälp med att göra en YouTube film bättre synlig.

Jag är övertygad om att många som använder sig av videofilmer skulle ha nytta av att jobba aktivt med s. k. VSEO (Video Search Engine Optimization = Video Sökmotoroptimering). Att bli hittad på webben eller på YouTube är fortfarande ett eftersatt område för många företag.

Därför kommer jag här att beskriva hur jag jobbade med kundens videofilm och vad du kan göra för att ge din film bättre synlighet.

Därför VSEO (Video Search Engine Optimization = Video Sökmotoroptimering)

VSEO handlar om alla åtgärder som gör att din videofilm syns bättre både vid den interna sökningen på YouTube och i Googles sökresultat.

Kanske blir den ena eller andra tveksam och undrar om det överhuvudtaget är lönt att satsa tid på att sökmotoroptimera en videofilm på YouTube som är ett väldigt mättat område. Varje minut laddas 15 timmars videomaterial upp dit.

Men alla som är tveksamma ska veta att Video sökmotoroptimering (VSEO) är ett rätt så nytt område och de allra flesta som laddar upp filmer till YouTube gör ingen sökmotoroptimering.

P g a att YouTube har en mycket mindre avancerad sökalgoritm än Google, påstår en del av mina kolleger dessutom att det är mycket lättare att få en bra placering i Googles sökresultat med hjälp av en video än med vanligt innehåll.

Baserat på den klassiska sökmotoroptimeringen ska vi först titta på vad som ska göras då man laddar upp filmen och sedan när den ska bli känd.

Alla åtgärder, som har som mål att få besökare till sin egen video på YouTube för att göra reklam för sitt företag och sin hemsida, beskrivs här i del ett.

Del två om YouTube sökmotoroptimering kommer att handla om hur man får besökare med hjälp av videon direkt från sökresultatet till företagets hemsida.

YouTube OnPage optimering - Hur ska jag sökmotoroptimera min video?

YouTube inställningar

Grundläggande för framgången för en videofilm är bra innehåll så klart.

Jag utgår ifrån att du redan har lyckats med den uppgiften och kommer nu att beskriva vad du ska tänka på för att lyckas med videons OnPage-optimering. När du laddar upp en video föreslår YouTube tre kategorier (Titel, Taggar, Beskrivning).

Dessa tre gamla ”trotjänare” ska fyllas i korrekt.

Första steget borde därför vara en noggrann undersökning av nyckelorden.

Förutom de vanliga SEO-verktygen som t ex Google Adwords borde du också använda dig av YouTube Keyword Tool, som är speciellt anpassat till YouTube- användarnas sätt att söka.

Har du hittat lämpliga nyckelord kan du använda dem i titeln.

Jag rekommenderar att du väljer en rubrik som inbjuder till att klicka på.

Många som med hjälp av Google letar efter en film använder sig av ordet ”video”. Därför är det att rekommendera att ha detta ord med i titeln.

Beskrivningen får vara upp till 1.000 tecken lång. Den borde optimeras precis som du brukar göra i din sökmotoroptimering.

Min rekommendation är att gärna ha med webbadressen till din hemsida i beskrivningen. Men den bör ligga långt framme så den visas direkt efter att man klickat på filmen och inte efter det man klickat på ”visa mer” länken.

YouTube Community

Symbol för community

YouTube har många aktiva användare och deras åsikt kan ha stort inflytande på hur en film rankas.

En viktig faktor för rankningen är hur många visningar du har fått i förhållande till uppläggningsdatumet. Det betyder att en film som har fått många åskådare anses som värdefull.

Ytterligare faktorer för rankningen är t ex antalet kommentarer, typ av betyget, hur många som lade till den i sin spellista och antalet prenumeranter på kanalen.

Vad kan du göra för att bli så bra som möjligt på området?

Nyckelordet är: Uppmärksamhet.

Den får man bl a genom att bli vän med andra YouTubeanvändare som sprider dina videor och som ger positiva kommentarer.

Speciellt bra fungerar det ifall du själv är snäll och hjälper andra användare.

En annan möjlighet är att ge videokommentarer. Ifall funktionen inte är spärrad så kan du som kommentar till en annan film posta din egen video film.

Dessutom kan det vara intressant att hamna bland ”liknande filmer” som föreslås efter det man tittade på en video. Just ifall det är en film som drar många tittare.

Visserligen är algoritmen som används på YouTube okänd för oss utomstående. Men du kan utgå ifrån att YouTube jämför bl a nyckelord i titeln.

Utöver det finns det ytterligare åtgärder, s. k. ”Blackhat åtgärder” som man kan skapa sig många visningar och kommentarer med utan att ha många vänner. Men förutom att jag här, på samma sätt som i den vanliga sökmotoroptimeringen, avråder att använda sådana så ska du veta att man utgår ifrån att antalet visningar begränsas till 250 styck per timme och IP-adress.

YouTube OffPage optimering

Externa faktorer kan också bidra till att en videofilm hamnar på en hög placering på YouTube.

Här gäller det på samma sätt som i sökmotoroptimering att bygga länkar. Bredvid egna hemsidor, forum och bloggar är Sociala Medier intressanta. Speciellt användare på Facebook och Twitter brukar gilla videofilmer. De kommenterar eller gillar flitigt och kan hjälpa till att sprida filmen genom att dela den.

Alla åtgärder som jag har beskrivit ovan är bra för att lyfta din film på YouTube och skapar mer trafik till den. Men i slutänden är vårt mål i många fall att få besökarna till vår egen hemsida. Vad du kan göra för att lyckas med det kommer jag att beskriva i del 2 av YouTube sökmotoroptimering - hur du lyckas på ett eftersatt område i marknadsföring på webben.

Frågor? Funderingar? Kontakta mig gärna...

Vill du veta hur din hemsida blir mer synlig på webben och hur du kan attrahera fler kunder med den? Kontakta mig gärna för ett förutsättningslöst samtal.


Missa inga information för en bättre hemsida framöver och

Prenumerera på mitt nyhetsbrev eller följ mig på Twitter och Facebook.


Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.