8 tips om hur du skapar en framgångsrik hemsida för ditt företag - del 2

av Bernd Lindemann

5) En genomtänkt navigation

(Det här är del 2. Har du inte läst del 1 av 8 tips för en framgångsrik hemsida hittar du den här.)

Hemsidans navigation ska underlätta för besökaren att hitta innehåll och funktioner hon/han är ute efter. En genomtänkt navigation är en avgörande bit för hemsidans framgång.

Ändå är uppgiften på många webbplatser inte löst på ett bra sätt.

Navigationen kan vara oklar, för komplicerad, inte intuitiv eller förvirrande. Sådant är distraherande för besökaren och hittar han inte snabbt det han är ute efter så lämnar han din hemsida.

Din besökare vill vanligtvis inte tänka efter och lära sig hur man hanterar din hemsida. Istället förväntar man sig att kunna hantera den intuitivt.

Redan år 2000 uppmärksammade Manfred Krug i sin bok ”Don´t make me think” vad besökare förväntar sig av hemsidans navigation (mer om hans bok på wikipedia).

Några punkter du alltid ska ha i åtanke när du planerar navigationen på en hemsida:

a) Visar navigationen tydligt var man befinner sig?

En intuitiv navigation visar alltid för besökaren var hon befinner sig och hur hon kan fortsätta. Viktiga hjälpmedel kan vara s k brödsmulor, tydliga menyknappar, menyknappar som visar tydligt om de är aktiva eller om de kan aktiveras och att navigationsraden är välplacerad i synfältet.

b) Är din navigation komplex och överbelamrad?

Trots att många hemsidor för små- och medelstora företag inte har ett stort omfång så har jag sett många exempel med två eller fler huvudnivåer. I de flesta fall räcker det gott och väl med en nivå för alla sidor. Dessutom borde man inte ha för många menypunkter. Som översta gräns rekommenderar jag sju men absolut max nio stycken.

c) Förstår man din navigation intuitivt?

Viktigt är korta självförklarande benämningar i menyn. Efterföljande bild visar ett exempel för en meny som är mindre lyckad.

Menyn som inte ge värde till din hemsida

Och här ett exempel som är mycket lyckad:

Exempel för en bra navigation

IKEA's exempel visar att företagets produkter inte behöver gömmas under en menypunkt ”Produkter” som inte säger något om innehållet. Här valde man att först visa olika "avdelningar" som är logiska. Efteråt visas de olika undergrupperna. Man känner att man närmar sig målet och vet hela tiden var man befinner sig och hur man kan gå vidare (t ex till en annan "avdelning" eller produktgrupp i samma avdelning).

6) Tilltalande texter

Tilltalande är en text på hemsidan om den fångar besökarens intresse med första meningen, fängslar henne ännu mer med varje stycke och håller henne fast fram till sista meningen.

När texten väl släpper läsaren gör hon (förhoppningsvis) precis det som texten föreslår: prenumererar på nyhetsbrevet, fyller i kontaktformuläret eller slår en signal direkt.

Bra och tilltalande texter kan ha en nästan magisk inverkan. Viktiga element i en sådan text är rubriker som nästan hoppar på läsaren och håller fast henne. Ett budskap som bara är till för just den här läsaren. En struktur som direkt förmedlar vad det handlar om. Brödtext som mening efter mening drar till sig läsaren. En stil som flyter på och en autenticitet som är bortom allt tvivel.

Texten måste leda från kundens ”problem” till lösningen eller till din kompetens att lösa hennes problem.

Vad mer är hemligheten bakom tilltalande texter?

a) Hemligheten bakom tilltalande texter 1: Text som vänder sig till rätt läsare

Texterna på hemsidan måste - precis som alla andra element på den - rikta sig efter målgruppens behov. Därför borde du använda dig av ord och begrepp som dina besökare kommer att förstå lätt och på rätt sätt. Ingen besökare är intresserad av texter som är svåra att läsa och svåra att förstå.

Försök att motstå frestelsen att skapa ”tunga” texter med många fackord för att ge intrycket att vara kompetent.

Vad hjälper din kompetens om du inte når ut till dina besökare?

b) Hemligheten bakom tilltalande texter 2: Text som pratar med läsaren

På en sida borde man för ett små- eller medelstort företag skriva som om man pratar med kunden. Tänk dig hur du för ett samtal i dialogform med kunden. Så borde du skriva.

Texten ska skrivas i en flytande stil. Typiska element är: att tala till besökaren, att använda sig av retoriska frågor, att använda starka, levande verb.

Exempel är: ha, vara, bli, befinna sig.

Ett exempel för hur du borde skriva hittar du längre ner på sidan.

Målet är att skapa en känsla av att texten inte är skriven för vem som helst utan bara för dig som är inne på hemsidan just nu. Det gör texten mer direkt, mer inbjudande och mer sympatisk än de stela, nästan avvisande texterna som finns på de flesta hemsidor.

c) Hemligheten bakom tilltalande texter 3: Text som blir ihågkommen av läsaren

En text ska vara ihågkommen. Ju mer du skriver konkreta och tydliga utlåtanden desto lättare hamnar texten i läsarens medvetande. Besökaren måste kunna förstå texten för att kunna komma ihåg den. Komplexa och komplicerade texter kräver för mycket kraft och tid för läsaren. Tankar, bilder och formuleringar ska vara så enkla att läsaren direkt förstår vad som är relevant och vilka fördelar som finns i dem.

Ett skräddarsytt, konkret och kort formulerat argument är mycket bättre än flera argument.

Behöver du förklara ett budskap för mycket vattnas det ur. Däremot kan du i en välformulerad, minnesvärd mening upprepa nästan hur mycket som helst utan att den förlorar sin kraft.

7) Professionellt utförande

Utöver innehållet borde din hemsida också i utseendet och i tekniskt utförande vara professionell och hjälpa till att skapa bilden du vill förmedla till dina kunder. Din hemsida är en viktig del i att bygga ditt företags varumärke. 

Ändå använder sig för många små- och medelstora företag av ”hobby-webbdesigner” som t ex grannens son, sekreterarens dotter m.m. Sådant är ingen bra idé.

Om någon säger ”Jag har en kompis som redan gjort hemsidan till fotbollsklubben. Han gör min hemsida mycket professionellt och enligt mina önskemål för lite pengar” så kan du utgå ifrån att resultatet inte kommer att gynna företagets närvaro på webben.

Professionellt utförande är mycket mer än utseendet eller programmering.

För mig är professionell webbdesign ett samspel av design, text, visuellt språk, sökmotoroptimering, programmering och webbstandard. En bra och framgångsrik hemsida kräver mycket erfarenhet och kunskap och framförallt en helhetssyn på alla delar av hemsidan.

8) ”Rätt” sökmotoroptimering

Självklart är hemsidans sökmotoroptimering en viktig punkt för ett små- eller medelstort företag. Det gäller både den s.k. Off-Page-optimeringen, där man systematisk bygger upp länkar till hemsidan, och den s.k. On-Page-optimeringen.

För On-Page-optimeringen är det bl.a. viktigt att bygga upp innehållet enligt semantiken, dvs efter språklig betydelse. I en struktur enligt semantiken har man först en h1-rubrik, sedan följer en h2 rubrik, h3 osv.

Dessutom spelar sidans innehåll och rätt sökord en stor roll. Temat beskriver jag i det här blogginlägget.

Till sist men inte minst borde hemsidan följa webbstandard så att du vet att hemsidan kan läsas rätt av "maskiner" som t ex Google och att din hemsida läggs till deras databas på rätt sätt.

Sammanfattning för att göra din hemsida permanent framgångsrik

För dig som har ett små- och medelstort företag borde en hemsida vara mycket mer än ett självändamål. Den borde vara till för att hjälpa dig att marknadsföra dina produkter eller tjänster.

Att systematiskt använda de i del 1 och i den här artikeln presenterade 8 framgångsfaktorerna kan göra din hemsida permanent framgångsrik på nätet.

Då blir din hemsida istället för en kostnad en investering som genererar nya kundkontakter och intäkter.


Exempel för en på dialog inriktad text

21, 22, 23, 24, 25, 26, 27, 28

…och varannan besökare på en genomsnittlig hemsida är borta igen. Precis så lång tid tar det (åtta sekunder) tills en genomsnittlig besökare på en hemsida lämnar den igen. Självklart, ibland stannar någon lite längre, men senast efter 30 sekunder är enligt statistiken nästan alla borta igen.

Men varför?

Varför är vissa hemsidor så framgångsrika och ger ägaren - direkt eller indirekt - många nya kundkontakter medan andra hemsidor knappt noteras.

Svaret är: På grund av att de drivs med ett entydigt koncept.

För att en hemsida till ett företag ska kunna uppfylla förväntningarna man har på den krävs det mer än att bara vara där. Den måste vara bra. Är den inte det genererar den inte mycket - ibland inte mer än ett dåligt intryck.

Vad kan du göra för att göra din hemsida bra och på så sätt framgångsrik?

Först och främst borde du hålla dig till en enkel men effektiv princip:

”Det som är viktigast först!”

Men vad är det som är viktigast?

Och hur presenterar du det för dina besökare på hemsidan, så att de redan på startsidan gör det som dina konkurrenter inte ens uppnår på sidan 10:

  • att prenumerera på ditt nyhetsbrev
  • att kontakta dig
  • att beställa dina produkter
  • att beställa dina tjänster

Hur går det till? Hur gör man?

T ex genom att skriva som i det här exemplet och hålla en intressant och på dialog inriktad stil.


Missa inga information för en framgångsrik hemsida i framtiden och

Prenumerera på mitt nyhetsbrev eller följ mig på Twitter och Facebook.


Jag hjälper dig att göra din hemsida till framtidssäker investering

Välkommen att kontakta mig för ett förutsättningslöst samtal.

Webbyrå Studio V19 AB - webbyrån som inte bara jobbar i Nässjö, Sävsjö, Vetlanda, Eksjö utan i hela Sverige.

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.