Bra innehåll på din hemsida för sökmotoroptimering (SEO) och nöjdare besökare i Nässjö, Sävsjö, Vetlanda, Eksjö, Aneby, Tranås m.m

av Bernd Lindemann

Googel logo med en panda och en pingvin

Sökmotoroptimering (SEO) är ett stort tema och allt fler företag i Nässjö, Sävsjö, Vetlanda, Eksjö, Aneby, Tranås, där jag huvudsakligen jobbar, och så klart i hela landet har fått upp ögonen för temat. Tyvärr missar de flesta en viktig punkt, nämligen att skapa bra innehåll på sin hemsida.

Skapa bra innehåll på din hemsida som gynnar din sökmotoroptimering och gör besökarna nöjda.

Med två stora uppdateringar (som kallades Panda-Update andra hälften av 2011 och Pingvin under våren 2012 - mer om Pingvin uppdateringen kan du läsa här) ändrade Google sina kriterier för hur en hemsida ”bedöms”.

Den ”bedömningen” bestämmer var du hamnar i sökresultatet.

Googles framgång bland sökmotorerna beror på att vi alla har lärt oss att vi brukar hitta det vi letar efter om vi använder just Google. Deras mål är hela tiden att leverera relevant innehåll. Relevant innehåll är precis det vi som användare letar efter.

Genom ”oseriös” sökmotoroptimerung (t. ex. köpta länkar) kan man lyckas med att en hemsida visas så högt upp i sökresultat på Google som den egentligen inte borde vara.

Det är varken av intresse för Google eller för den som söker något på nätet.

I en tidigare artikel gav jag 8 övergripande tips för en lyckad sökmotoroptimering för det gäller att ha en helhetssyn på din hemsida för en framgångsrik sökmotoroptimering. Idag vill jag fokusera på hemsidans innehåll som nu blivit ännu viktigare för en bra sökmotoroptimering.

Sökmotoroptimering - eller vad du kan göra för att dra nytta av Googles senaste ändringar i att bedöma hemsidans innehåll?

I samband med båda uppdateringarna pratade man från Googles håll om att man vill förminska antalet ”skräp-sidor” och lyfta hemsidor med innehåll av hög kvalitet.

Dessutom kan du utgå ifrån att Google kommer att jobba hårt med att fortsätta på detta spår.

Det har alltid varit en viktig del i mitt arbete med sökmotoroptimering att jobba med innehållet. Men betydelsen har ökat och kommer att fortsätta göra det.

(OBS: Det betyder också att om någon har sålt en ”sökmotoroptimering” till dig och inte jobbar intensivt med innehållet så är deras tjänst inte värd pengarna!)

Uppgiften för dig är att skapa innehåll med högre kvalitet på din hemsida. Det här målet borde man egentligen ha i samtliga fall. Bara så erbjuder din hemsida verklig nytta för dina besökare och kan bli ett verktyg i din marknadsföring.

Du borde jobba med 3 punkter på din hemsida:

  • Förbättra innehållets kvalitet
  • Förbättra användarens upplevelse
  • Etablera dig som expert på ditt område

1) Skapa innehåll med mervärde på din hemsida

Läsa på läsplatteHar din hemsida i jämförelse med liknande hemsidor ett riktigt mervärde? I vilken omfattning genomförs en kvalitetskontroll på sidans innehåll?

En viktig fråga angående hemsidans innehåll borde vara: Vilken kvalitet har texterna?

Google jobbar hårt för att bli bättre i att ”förstå” textens semantik (d.v.s. språklig betydelse).

Tittar därför inte bara på hur många sökord din text har (Keyword Density) – vilket fortfarande alltid är viktigt - utan också på att innehållet är intressant skrivet.

Tänk på: Texter skriver man för läsarna, inte för sökmotorer.

Fundera på om dina texter på hemsidan

  • är enastående
  • ger djupgående och aktuell information
  • är beskrivningar eller handledningar som hjälper
  • är berikade med bilder, filmer, illustrationer eller liknande.

Dessutom rekommenderar jag att du undviker att upprepa fraser i hemsidans innehåll.

Ovannämnda rekommendationer gäller för hela hemsidan. Det hjälper inte om du skapar en eller två texter av högre kvalitet och inte bryr dig om resten.

En viktig ändring som kom för sökmotoroptimering med Panda-uppdateringen: Om innehållet eller vissa sidor bedöms ha ett lägre värde kan det ha konsekvenser för hela hemsidan.

Sidor med mycket innehåll som är ”duplicate content” eller ”overlapping content” har jag varnat för sedan många år tillbaka och de ligger nu ännu sämre till än tidigare.

Skapa därför inga sidor som bara kopierar innehållet från andra ställen på hemsidan eller innehållet från andra hemsidor (duplicate content).

Med ”overlapping content” menas texter som handlar om ett liknande eller t.o.m. samma tema som redan finns på andra sidor.

På en hemsida som handlar om ett visst tema (t.ex. att må bra) går det visserligen inte att undvika. Men försök då att skriva texterna så konkreta och detaljerade som möjligt.

En blogg är ett bra sätt att skapa intressanta texter. Här kan man regelbundet lägga ut nya texter till vissa teman. I bästa fall får man läsare som återkommer regelbundet och för Google är det ett säkert tecken att sidan uppdateras kontinuerligt.

2) Tänk på dina besökare

I framtiden kommer användarvänlighet och mervärde för besökarna att få större betydelse för sökmotoroptimeringen.

Visserligen är sökmotoroptimeringen enligt definition riktad mot sökmotorer men sökmotorerna försöker ju att hitta det som är relevant för användarna.

Därför blir användarvänlighet (s.k. usability) av en hemsida allt viktigare också för dem som jobbar med sökmotoroptimeringen.

En hemsida med en bra struktur och interna länkar som är logiska spelar en stor roll för Google. Brutna länkar eller massvis med länkar som är inblandade i texten är därför inget bra.

Texter bör du strukturera med rubriker, listor osv.

För att behålla läsarna på sidan måste texterna vara intressanta.

Självklart vill Google kunna konstatera om dina besökare hittar allt vad de letar efter - och helst ännu mer.

Här kommer en värdering in i bilden som många inte gav så mycket uppmärksamhet: ”Bounce Rate”.

Det värdet visar hur många besökare som direkt lämnade sidan p g a att de inte hittade det de letade efter. Har du sidor där besökare som kommer via Google direkt hoppar av igen borde du ta hand om dem.

  • Försök att tänka som dina besökare och att hitta anledningen till varför de försvinner igen.
  • Utan problem måste man kunna hitta alla relevanta punkter och dessutom se länkarna till andra delar av din sajt.
Sökmotoroptimering och bra innehåll för mobila enheter

Kvinna med iPhoneDessutom måste du vara säker på att din sida visas korrekt i alla webbläsare. Glöm inte användare med mobila enheter (som smartphone och pekplattor) vilka spelar en allt större roll.

Just för användarna med mobila enheter spelar dessutom tiden för att ladda sidan en stor roll. Tar det för lång tid att ladda hoppar de av igen och går till nästa punkt i Googles sökresultat.

De har ännu mindre tålamod än "vanliga" besökare.

Optimerar du din hemsida för användare med mobila enheter kommer du att kunna dra nytta av utvecklingen att allt mer trafik kommer därifrån.

Har du reklam eller för mycket reklam på din sida är det också en nackdel vid Googles uppdateringar.

Google kollar placering och storlek på annonserna, dessutom antalet i förhållande till innehåll och om de stör flödet i läsandet.

3) Att etablera sig som expert för att skapa förtroende

Redan idag kan Google dra slutsatser om en person blir omnämnd i andra artiklar eller böcker eller själv har skrivit böcker.Superhjälte

Dessutom bedöms sidans innehåll efter länkarna som pekar på den.

Blir man omnämnd i Sociala Medier? Vem skriver om dig eller din hemsida på webben eller i Sociala Medier?

Har man lagt in din hemsida som Favorit eller Bokmärke för att lätt kunna komma tillbaka?

Allt detta är indikationer på att människor ser dig som expert och ökar värderingen av din hemsida i Googles ögon. Därför borde de vara en del i arbetet med sökmotoroptimeringen.

Slutsatser för Sökmotoroptimering (SEO) i Nässjö, Sävsjö, Vetlanda, Eksjö, Aneby, Tranås m.m.

För dig som har ansvaret för hemsidan har det blivit ännu viktigare att titta på din hemsida ur besökarnas perspektiv och att skapa bra innehåll.

Sökmotoroptimeringen är inget tekniskt åtgärdsprogram utan ett projekt som innefattar alla aspekter av din hemsida som helhet.

Du kan spendera hur mycket pengar som helst för sökmotoroptimering. Men du har ingen nytta av att ligga högt upp på Google om dina besökare inte hittar det de kommit för.

Det är viktigt att koncentrera sig mer på hemsidans användarvänlighet och på att skapa innehåll med mervärde för dina besökare.

Aktiviteter i Sociala Medier får en allt större betydelse. Därför gäller det att bygga upp sitt nätverk nu för att få positiva signaler för hemsidan på längre sikt.

Dags för bättre innehåll på din hemsida för att nå ut till dina kunder?

Behöver du hjälp med din sökmotoroptimering? Vill du diskutera att jobba målinriktat med din hemsidas innehåll för en bättre placering på Google och mer nöjda besökare? Har du frågor kring temat?

Då är du välkommen att kontakta mig på: 

Studio V19 AB - webbyrån som inte bara jobbar i Nässjö, Sävsjö, Vetlanda, Eksjö utan i hela Sverige

Just nu jobbar jag bl. a. med ett inlägg till min blogg som kommer att handla om att jobba strategiskt med hemsidans innehåll.

Prenumerera på mitt nyhetsbrev eller följ mig på Twitter och Facebook för att inte missa information om en framgångsrik hemsida i framtiden.

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.