Hur hittar jag en bra webbyrå?

av Bernd Lindemann

Man skulle kunna tro att det borde vara lätt att hitta en bra webbyrå.

Googlar man efter en tänkbar leverantör för en ny hemsida då kryllar det av sökresultat. Frågar man andra företagare får man ytterligare förslag.

Utbudet är stort.

Men hur hittar man nu rätt webbyrå bland alla möjligheter?

 • Vissa gör det lätt för sig och väljer samma webbyrå som en kollega.
 • Andra väljer någon som sitter nära.

Men är detta bästa vägen för att hitta en bra webbyrå som passar just dig?

Det tycker inte jag.

Viktigast för ett framgångsrikt samarbete mellan dig och din webbyrå är:

 • personkemin mellan dig (eller den i ditt företag som sköter kontakten) och din webbyrå stämmer (det som har fungerat för din kollega behöver inte nödvändigtvis funka för dig)
 • webbyrån förstår ditt företag och era produkter och tjänster (det borde t ex finnas erfarenhet av marknadsföring och försäljning)
 • det ska vara lätt att få kontakt med dina tilltänkta samarbetspartners (gå bara in på kontaktsidan och kolla om det finns bilder och kontaktuppgifter till alla och slå en signal till någon - det ger dig en bra indikation för framtida kontakter)
 • webbsidan levereras i webbstandard (det är ett kvalitetsmått och gör det enkelt för dig att kontrollera kvalitén)
 • webbyrån vill lära dig att använda webben mer effektivt
Pekplatta med text "web design" på

Måste min webbyrå finnas nära mig?

Däremot är det absolut inte nödvändigt att din webbyrå har sitt säte nära dig för att vara en bra webbyrå.

I många fall är det visserligen bra att ha i alla fall ett personligt möte mellan kunden och webbyrån.

För att förstå kundens verksamhet och hans mål med den nya hemsidan räcker det gott och väl. Ett sådant möte kan vara bra att ha hos kunden men erfarenheten visar att det fungerar lika bra ifall vi träffas på mitt kontor.

Allt annat, som modboard, persona, skisser osv som man inte redan diskuterat på första mötet, kan lätt visas och diskuteras via webben. Kommentar: stavas det moodboard?. Jag vet inte, men det gör du. Man kan skicka mejl, byta filer via Dropbox, använda sig av specifika program för informationsutbyte och liknande.

Mycket viktigare än att din webbyrå finns nära dig är att den är lätt nåbar via mejl, telefon eller liknande.

Är din webbyrå en bra lärare för dig

Personer som sitter och lyssnar på en föredragshållare

Jätteviktigt är i mina ögon att det sker en överföring av kunskap och information från din webbyrå till dig. Bara om det är säkerställt har du hittat rätt webbyrå.

Webbdesign, utveckling, SEO och mycket mer står hos de flesta webbyråer på tjänstelistan. Visst går kunder till en webbyrå för att det finns kunskap som man inte själv har eller för man inte har tid att ta tag i hemsidan själv.

På det sättet fungerar affärsvärlden. Man säljer något som andra vill ha. Men samtidigt behåller man något för sig själv. De flesta webbyråer håller för sig själva kunskapen om HUR de gör vad de gör.

Det gör kunden beroende av webbyrån och kräver att de kommer tillbaka om och om igen.

Ska en webbyrå vara rätt partner får den inte hålla tillbaka kunskap.

En del kunder må vara nöjda med arrangemanget. De är för upptagna och känner inget behov av att lära sig mer.

Hursomhelst så finns det många andra kunder som vill förstå processen bakom det vi webbdesigner håller på med. De förstår att webben har eller kan få en stor betydelse för deras verksamhet och vill inte vara beroende av utomstående leverantörer för all framtid.

Sådana företag anlitar troligen en webbyrå lika mycket för att lära sig av den som att få levererat ett färdigt resultat i slutet av processen.

För dem handlar processen lika mycket om överföring av kunskap som om leveransen av projektet.

Företag som vill öka sin kompetens om webben kan vara i mycket olika lägen. Det kan vara ett nystartat eller befintligt företag som nu tar första steg på området och vill kunna sköta vissa punkter själva. Några exempel kan vara hemsidans uppdatering, utskick av nyhetsbrev eller att börja blogga.

Lika väl kan det handla om företag som redan har en viss kompetens och vill utöka den för att använda webben mer effektivt. Exempel kan vara att förbättra innehållsmarknadsföring, sökmotoroptimering, bygga upp länkar eller analysera besökarnas beteende på hemsidan.

Med det i bakhuvudet tycker jag det är intressant att de flesta webbyråer fortfarande huvudsakligen är fokuserade på att leverera något istället för att erbjuda överföring av kunskap.

Jag har med mitt företag Webbyrå Studio V19 AB haft ett helt annat tillvägagångssätt och erbjuder följande tjänster:

 • Leverans. T ex skapa en hemsida, utveckla en strategi för webben, testa en hemsida och leverera förslag för förbättring.
 • Utbildning i samband med leverans. T ex skapar jag en hemsida men jobbar tätt tillsammans med kunden som lär sig hur innehåll för hemsidan ska vara utformat samt att hantera publiceringsverktyget.
 • Utbildning genom måttanpassade interna eller fristående kurser och föreläsningar. Jag har alltid en blandning av teoretisk bakgrund och praktiska exempel som gör det möjligt för kursdeltagarna att direkt kunna använda det de har lärt sig.

Det mest effektiva sättet för att utveckla företagets satsning på webben är enligt min uppfattning valet av “Utbildning i samband med leverans”. Visserligen är det den varianten som är mest tidskrävande och därför den som kostar mest. Men å andra sidan är det den som generar mest kunskapslyft för kunden. Här förstår man vad som gjordes på hemsidan och varför.

Vad din webbyrå borde lära dig.

Förstå mig rätt. Jag vill inte att alla ska lära sig att skriva HTML-kod eller ska kunna skriva CSS anvisningar. Men det finns mycket som företag behöver lära sig för att bli bättre på att använda webben. Här är några exempel som man borde ha kunskap om och som jag hjälper mina kunder med.

 • skriva för webben
 • utveckla en innehållsstrategi
 • hantera sociala medier
 • utveckla och etablera en digital färdplan
 • analysera hemsidans trafik
 • testa hemsidans användbarhet
 • öka hemsidans tillgänglighet
 • användarbeteende och “best practice”

Jag är övertygad om att det är en viktig del i arbetet för professionella webbyråer att inte bara leverera en hemsida utan att utbilda företagen och dela vår kunskap också. Därför har jag erbjudit utbildningar och föreläsningar i många år.

Det gäller att leverera mer än bara några färgglada sidor på webben till våra kunder. En webbplats måste målmedvetet skötas och utvecklas. För det krävs kunskap och förståelse hos företagen.

Tillbaka till min ingångsfråga “Hur hittar jag en bra webbyrå?”

För att komma tillbaka till frågan “Hur hittar jag en bra webbyrå?” så är en viktig del i svaret att du borde kunna få kunskapsöverföring genom utbildning. Bara så kan du vara säker på att din hemsida blir en framtidssäker investering, som du kan sköta och utveckla och som generar ett mervärde för din verksamhet.

Här hittar nu några exempel av kurser och föreläsningar jag erbjuder. Jag lämnar gärna en offert till dig för en fristående eller individuellt anpassad utbildning eller föreläsning.

Hör av dig till mig för ett förutsättningslöst samtal.


Beställ mitt nyhetsbrev för att få information om nya inlägg på min blogg eller följ mig på Facebook, Twitter eller Google plus.

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.