Köpa länkar har blivit ännu farligare - därför: köp inga länkar!

av Bernd Lindemann

Bernd Lindemann håller föreläsning

Häromdagen höll jag en föreläsning där jag bl a gick in på hur Google fungerar och vad man som företagare behöver göra för en lyckad sökmotoroptimering.

Tyngdpunkt var den s.k. on page sökmotoroptimeringen, d.v.s. det som krävs för att göra själva hemsidan intressant och bra läsbar för besökarna och Google.

"Riktig sökmotoroptimering" eller sökmotoroptimering på riktig

En lyssnare frågade då “men det är väl ingen riktig sökmotoroptimering?”.

Hon utgick ifrån, som tyvärr många gör, att “riktig” sökmotoroptimering går ut på att man helt enkelt köper ingående länkar.

Alla de företagare jag har träffat genom åren som berättat att de köpt “sökmotoroptimering”, d.v.s. ingående länkar, har aldrig fått information från leverantören om hur viktigt innehållet är för en bra sökmotoroptimering.

Som jag beskrev i tidigare inlägg om frågan “ska jag köpa länkar” så får man just INTE köpa länkar om man vill följa Googles regler.

Istället gäller det att ha en struktur på sin hemsida som är bra läsbar för sökmotorer och innehåll som är uppbyggt semantiskt (d.v.s. enligt språklig betydelse) samt är intressant och relevant för besökarna. Då blir det sökmotoroptimering på riktig!

Google har skärpt reglerna för köpta länkar för sökmotoroptimering

Nu har Google skärpt och tydliggjort reglerna ännu mer och klargjort vad som kommer att påverka sidans ranking negativt i framtiden.

Läs mer på: https://support.google.com/webmasters/answer/66356?hl=en

Självklart är det också i framtiden inte tillåtet att köpa och sälja länkar och textannonser som ger pagerank. Google nämner dessutom intensivt länkbyte och användning av automatiska program för att skapa länkar som är förbjudna.

Dessutom nämns artikel-marknadsföring och gästbloggande med många nyckelord i länktexterna. Ut över det borde man inte använda sig av artiklar och pressmeddelande mot betalning som har som mål att med hjälp av textlänkar med nyckelord ge pagerank och sken av relevans.

Ett exempel på vad Google menar:

There are many wedding rings on the market. If you want to have a wedding, you will have to pick the best ring. You will also need to buy flowers and a wedding dress.

Dessutom nämner Google länkar från adressamlingar och bokmärkestjänster online med låg kvalitet som kan påverka din plats i sökresultatet negativ.

Dator med en hög euro sedlar framför

Lämna inga "spam" inlägg på bloggar eller forum

Intressant för alla som jobbar med bloggspam eller forumspam, som jag varnat för i många år, är att Google nu tar tydlig ställning till det. Så ska inlägg som “Bra text - fortsätt” med nyckelord optimerade länkar leda till en nedvärdering av hemsidan man länkar till.

Anmäl sidor med köpta länkar

I slutet ber Google dessutom om att anmäla hemsidor som deltar i ett program för länkbyte med målet att få en bättre placering i sökresultatet.

Har du en konkurrent som du tror använder sig av metoder som strider mot Googles regler kan du anmäla honom. Så hjälper du till med att Googles algoritm blir ännu bättre i att upptäcka Länk-SPAM.

Dessutom hjälper du oss alla att få ännu bättre sökresultat.

Betalda länkar kan du rapportera här (du måste vara inloggad med ditt Google konto):

https://www.google.com/webmasters/tools/paidlinks

brickor med bokstävar på som bildar ordet kund på engelska
Slutsatsen angående sökmotoroptimering och köpta länkar

På senaste tid har många fall blivit kända där företag p.g.a. köpta länkar blivit nervärderade eller försvunnit helt och hållet ur Googles sökresultat.

Jag rekommenderar åter igen varmt att du levererar meningsfullt och kvalitativt innehåll istället för att köpa länkar och försöka lura till dig en bättre position.

Att Google är dem på spåret som försöker lura oss alla med köpta länkar skrev jag texi de här artiklarna som jag rekommenderar ifall du vill fördjupa dig i ämnet.

Har du fortfarande köpta länkar så bli av dem dem nu. Pingvin 2 är på gång.

Ska jag köpa länkar för sökmotoroptimering? Nej gör inte det.

Att Google jagar de som köper länkar är bra för oss alla - som användare för att få relevant sökträffar och som företagare som håller sig till Gooles riktlinjer och inte försöker lura till oss en högre plats i sökresultatet.

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.