SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

av Bernd Lindemann

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har absolut bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer.

Den s. k. onpage sökoptimeringen är egentligen grunden till en bra sökmotoroptimering men ignoreras ofta av webbansvarige och SEO byråer.

Vilka metoder är viktiga för Google och vad borde man tänka på när man vill förbättra sin hemsidas sökmotoroptimering?

Det här är början på en serie där jag kommer att belysa frågorna och ge tips om hur du kan lyckas. Jag kommer dessutom att se till att speciellt nybörjare får en handledning för första steg i sökmotoroptimering.

Antagligen försummas den så viktiga onpage sökmotoroptimeringen för att många inte ens vet om dess betydelse. Andra kanske antar att det kräver mycket jobb. Att ge uppdraget till en byrå som ska ta hand om sökmotoroptimeringen och som sedan bara köper (obs: förbjudet enligt Google) eller skaffar länkar verkar mer lockande och enklare. Dessutom har man ju hört genom tiden SEO-mottot: länkar, länkar, länkar.

Är man webbansvarig i ett lite större företag slipper man dessutom diskussioner med olika avdelningar som har ansvaret för “sina” sidor och sin egen syn på deras innehåll.

Å andra sidan läser man mer och mer att Google värderar länkar allt mindre positivt.

Om det är fallet och länkarnas kraft blir mindre betyder det ju automatiskt att andra delar blir viktigare för en hemsidas position på Google.

Till det tillkommer att Googles datorkraft har ökat mycket genom åren. Förr kunde man bara på ett enkelt sätt analysera texter men idag är möjligheterna mycket mer komplexa och kraftfullare.

Ett antal personer runt ett bord som gör anteckningar och pekar på ett papper som ligger på bordet

Genom åren har jag i mitt arbete med sökoptimering uppnått fantastiska resultat speciellt med SEO onpage optimering, där jag lyft hemsidor till första plats på Google.

Att syssla med onpage optimering lönar sig därför för alla som har en hemsida. Största fördelen med det är dessutom att du, med en viss grundkunskap, kan göra det mesta själv.

Den som börjar titta på onpage sökmotoroptimering kommer att möta en del termer och faktorer som spelar roll för en ranking i Googles resultatlista. I min serie kommer jag att gå in på alla de detaljerna, beskriva deras påverkan på rankingen och ge dig praktiska tips.

SEO onpage optimering - att sökmotoroptimera de “osynliga” delarna av en hemsida

Innan man börjar med sökmotoroptimeringen på en sida bör man förstå hur en HTML-sida är uppbyggd och veta var de delar finns som bör optimeras.

En HTML-sida består alltid av två delar. Den s. k. header (huvud) och body (kroppen). I headern finns information som är osynlig för vanliga besökare på hemsidan och information för webbservern, sökmotorernas spindlar, webbläsaren och några till.

I bodyn finns all information som man ser i webbläsaren som text, bilder och länkar.

Meta-information i headern

Varje information om en sida på webben, t ex typ av dokument, teckenkod, språk eller en kort beskrivning av sidan kan läggas in i s. k. taggar.

Några taggar hjälper sökmotorernas spindlar att leta sig rätt och att ge information om innehållet. Att sätta de taggarna och att sätta dem på rätt sätt har en mycket positiv effekt på sidans ranking på Google och andra sökmotorer.

Vilka taggar är nu viktiga och hur ska de sättas rätt för en bra sökmotoroptimering?

Efter tester som pågått i många år och från uttalanden från Google & Co vet vi numera rätt bra vilka taggar som är viktiga.

Title-taggen är den som man först ska ta hand om

Title-taggen på en hemsida...

...är en tagg som är obligatorisk för en HTML-fil (som en hemsida är). Tekniskt sett är det egentligen ingen tagg utan ett element i HTML. Men p g a att den har blivit allmänt känd som title-tagg ska jag använda begreppet också.

Titeln står i headern på en sida och innehåller rubriken på en hemsida. Den ska vara en kortfattad beskrivning på sidans innehåll. Titeln visas bl. a. i webbläsarens flik och föreslås som text när man vill lägga till sidan till sina bokmärken eller favoriter.

För sidans ranking i sökmotorernas sökresultat spelar titeln en viktig roll respektive är nästan en förutsättning för en bra placering. Saknas titeln anser sökmotorerna att sidan har ett fel. Är den för kort eller för lång kan det vara negativt också.

Men framförallt för sökande har titeln en stor betydelse eftersom den visas i sökresultatet som rubrik. Sökmotorerna skapar inlägget i sökresultatet, som kallas för snippet, automatiskt och använder sig vanligtvis av just titeln som rubrik.

Opassande, för långa, för korta eller inte existerande titlar skapas eller kortas ner automatiskt och det kan leda till ett negativt intryck i sökresultatet.

Tips för att skapa en titel för en hemsida
 • koncis, meningsfull
 • innehåller sidans mest viktiga nyckelord
 • ska finnas på varje sida
 • unik för varje sida
 • fyra till sex ord men inte mer än 65 tecken (vid undantag visas 70 tecken)
 • gör inte bara en rad nyckelord
 • tillåtna skiljetecken är - ;  > |
 • bjuder in för att klicka
Hand pekar på en iPad med en stad i bakgrunden

Meta-description-tag - beskrivnings-taggen

Description-tag eller beskrivningstaggen spelar enligt allmän uppfattning bara en liten eller ingen roll alls för själva sökoptimeringen. Men för “snippet” i sökresultatet spelar beskrivnings-taggen en stor roll.

I description-taggen borde du lägga in två korta meningar som innehåller en exakt beskrivning av sidans innehåll. Som jag skrev tidigare skapas snippetinlägget av sökmotorerna automatiskt. Passar texten i beskrivningstaggen bra till sökningen som någon gör på Google, d v s finns sökordet man googlar efter i beskrivningen, används beskrivningen för snippet i sökresultatet.

Lägger man inte in en beskrivning i beskrivningstaggen så använder sökmotorn en som skapas av sökmotorn själv genom att plocka innehåll från hemsidan eller från hänvisningar på andra sidor.

Mer exakt så används textbitar före och efter stället där sökordet finns.

Samma sak händer förresten ifall en sida har en bra ranking för ett sökord som inte finns i beskrivningstaggen. I de här fallen utgår Google ifrån att meningar runt om sökordet är den bättre “beskrivningen”.

Google räknar hur många klickar ett sökresultat får. Därför kan varje klick man missar p g a en dålig beskrivning ha negativt inflyttande på den aktuella positionen på Google.

Får man t ex på fjärde platsen mindre klickar än man borde få enligt statistiken så kan det på sikt leda till att man placeras längre ner i sökresultatet.

Tvärtom kan en bra beskrivning skapa oproportionerligt mer klickar som kan förbättra sidans placering.

Checklista: den perfekta beskrivnings-taggen

 • olik och unik på varje sida
 • sammanfattar teman på sidan koncist
 • innehåller nyckelordet som är viktigt för sidan
 • upplysande och av hög kvalitet
 • under inga omständigheter automatiskt skapade
 • Längd för Google upp till 160 tecken, för Bing upp till 200 tecken
 • uppmuntrar att klicka

Meta-robot-taggen

Den här taggen sätter man i headern på en HTML-fil speciellt för sökmotorer. Spindlar eller roboten från sökmotorer får nödvändig information för att kolla och indexera sidan. På så sätt kan webbansvariga dessutom styra vilka sidor som ska genomsökas av sökmotorer. Finns det ingen robot-tagg så antar sökmotorerna att sidan får läggas till sitt index och att de ska följa länkarna som finns på sidan.

Följande kommandon förstår sökmotorer och de hjälper dig att styra robotens beteende:

 • FOLLOW - den ska följa alla länkar på sidan
 • INDEX - sidan ska indexeras
 • NOFOLLOW - länkarna ska INTE följas
 • NOINDEX - sidan ska INTE indexeras
 • NOSNIPPET - det visas ingen snippet i sökresultatet
 • NOODP - beskrivningen läggs inte till i ODP/DMOZ
 • NOARCHIVE - sidan som ligger i cachen ska inte visas via en länk i sökresultatet
 • NOIMAGEINDEX - sidan ska inte visas som källa av en bild som visas i Googles sökresultat
 • NONE - motsvarar noindex, nofollow

Genom att sätta “noindex” kan du t ex undvika s. k. Duplicate Content som ogillas av sökmotorer. Har du en sida med innehåll som redan finns på en av dina andra sidor eller skapas automatiska kopior i ditt publiceringsverktyg genom parameter i URL:en, rekommenderar jag att sätta sådana sidor på “noindex”.

Ytterligare meta-taggar

Förutom title-taggen, beskrivnings-taggen och robot-taggen finns det en del ytterligare meta-taggar, som sökmotorerna tittar på: information om författaren, vidarebefordran och annat.

Många spelar ingen roll för sökmotoroptimeringen.

Ändå kan informationen vara viktig för en korrekt visning i webbläsaren eller den interna sökfunktionen på webbplatsen.

HTML-sidor borde skapas enligt beprövade programriktlinjer, innehålla för sökmotorer relevant information och vara bra läsbara för sökmotorer.

I bloggar och forum om sökmotoroptimering och i koden från webbyråer ser man regelbundet en tagg som anses som viktig:

<meta name=“revisit-after” content=“7 days”>

De som verkligen är insatta i teman vet att det inlägget är ett bra sätt för att identifiera personer eller företag på hobby-SEO nivå.

Det verkar som om man försöker att imponera på kunden genom att skapa många inlägg i headern eller att trolla fram hemliga vapen för sökmotoroptimeringen.

T o m meta-taggar i stilen med <meta name=“Pagerank” content=“5”> har jag sett. Varför ska man inte skoja till det i källkoden eller hur?

Påverkan på Google och andra har sådana taggar inte så klart. Lika lite som Keyword-tag eller nyckelord-taggen som många fortfarande flitigt fyller i med mer eller mindre meningsfulla nyckelord.


I mitt arbete för den bäst möjliga sökmotoroptimeringen är skapandet av meta-taggarna alltid ett viktigt steg.

Hur  skapar man “bra” titlar och beskrivningar kommer jag att beskriva i mitt nästa blogginlägg.

Beställ mitt nyhetsbrev för att få information när nästa inlägg på min blogg är online eller följ mig på Facebook, Twitter eller Google plus.

Har du frågor eller funderingar hur du kan bli mer framgångsrik med din hemsida eller om hur Sökmotoroptimeringen på din hemsida skulle kunna se ut så kontakta mig gärna för ett förutsättningslöst samtal.

Välkommen att höra av dig!

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.