Ska jag börja blogga? eller: Företag på nätet - noll blogg

av Bernd Lindemann

Jag hittade häromveckan en intressant undersökning om företag och deras bloggar. Kanske känner du igen ditt företag i detta? Eller funderar du just på om du ska börja blogga?

Läs i första delen i min serie “Ska jag börja blogga?” hur företagsbloggar presterar och lär dig vilka fällor det gäller att undvika och hur du ska göra.

I andra delen om frågan “Ska jag börja blogga?” kommer jag att beskriva hur ett systematiskt och strategiskt arbete med bloggens innehåll kan se ut och hur din blogg kan hjälpa dig att hitta nya kunder.

Hur går det till för många som funderar på att börja blogga?

Person framför en tavlaEn blogg gynnar den som har mycket att berätta. En ny undersökning visar: Många företag saknar energi, idéer och mod. Många gånger kommunicerar de i intet.

Vad det här internätet är vet idag t o m äldre chefer som annars ber sin sekreterare att skriva ut och sortera mejlen. Dessutom har de hört att Sociala Medier är en stor grej:” På Facebook, Twitter och allt vad det heter” då hittar man ungdomarna och där måste man också vara med.

Ungefär så här skulle det kunna ske - VD:n säger till marknadschefen: “Det finns ju något på nätet som heter blogg. Det vill jag också ha”

Marknadschefen: “Super idé. Vi har ändå…

a) så många olästa pressmeddelanden

b) en gammalmodig bild hos unga

c) några medarbetare som kunde jobba lite mer

d) att få något gratis från webbyrån

…det fixar vi.

Redan efter flera veckor och hundratals interna mejl för godkännande och detaljavstämningar är företaget väldigt stolt över att ha en egen blogg. Tyvärr finns det ingen som läser den och knappt någon som skriver något i den.

Tysklands största börsbolag och sina bloggar

I en undersökning har man kollat igenom bloggar hos de 30 största börsnoterade företagen i Tyskland (s.k. DAX-30-företag). Det kunde konstateras att Tysklands top-företag fortfarande kommunicerar på ett klassiskt sätt - för att uttrycka det vänligt.

Bara hälften av företagen hade en företagsblogg och dem som man hittade liknande till stor del en kyrkogård - det hände inte mycket på dem.

Det betyder att inläggen publiceras oregelbundet och sällan. Dessutom har många ett problem med interaktionen. Två av tre bloggar får inga kommentarer, resten får 2 i genomsnitt.

Chefer känner sig obekväma med webben

Företagens återhållsamhet med att blogga är inte helt överraskande. Många har inte kommit in i webbens tid. Framförallt många chefer känner sig obekväma med webbens snabba, ofta överraskande kommunikation utan hierarkier som förs i ett ovanligt direkt språk.

Allt det står i motsats till kontrollbehovet som konservativt strukturerade företag har.

Vad händer ifall vi blir hånade för våra karriärssidor eller våra blogginlägg? Skulle vi kunna bli träffade av en Shitstorm?

Skapa uppmärksamhet med sin blogg

Överallt där rädslan härskar eller bara alltför försiktiga praktikanter skriver om lyckan att få vara på det här företaget blir bloggar mestadels för snälla, förutsebara, tråkiga.

I undersökningen kom fram att just gästbloggare är de som skapar mycket intresse för bloggen. Kända och kompetenta bloggare som skriver ett gästinlägg skapar uppmärksamhet, men egentligen förväntar man sig på en företagsblogg intressanta inlägg från medarbetarna.

Men bara om de anställda levererar bra innehåll samt håller sig till vissa regler:

  • att hålla en pålitlig frekvens för artiklarna
  • möjlighet till interaktion (t ex kommentarer)
  • ett transparent team av bloggare
  • och rätta teman så klart.

Läsarna är intresserade av nyttig produktinformation och inlägg med personliga erfarenheter och upplevelserapporter.

För undersökningen “Corporate Blogs 2014” (sidan på tyska) gick man under tiden oktober till december 2013 igenom alla inlägg på de 30 största börsnoterade företagen i Tyskland (Dax-30-företagsbloggar) och mycket framgångsrika eller prisbelönade bloggar.

Källa: http://karrierebibel.de/studie-corporate-blogs-2014-falsche-themen-kaum-kommentare/

Är det värt att börja blogga för småföretag och medelstora företag?

Om redan stora företag inte riktigt lyckas med sina bloggar (ifall de överhuvudtaget har någon vill säga) hur kan vi småföretagare och medelstora företag ha en chans på marknaden? - undrar du kanske. De stora har ju mycket mer resurser än vi.

Enligt min erfarenhet efter 14 år arbete med webbdesign och webbstrategi beror framgång på webben inte på stora resurser. Mycket viktigare är att skapa sig rätt kunskap, att våga göra något nytt och t o m göra fel ibland men framförallt att jobba med engagemang. 

Här ligger stora möjligheter för oss mindre företag. Vi är engagerade och vågar ta nya vägar, är beredda att lära oss något nytt hela tiden och är mycket mer flexibla än stora företag. Därför kan vi gå förbi de stora och lyckas med att använda vår hemsida och vår blogg för att vinna nya kunder.

Hur jobbar jag med min blogg för bra webbdesign och vad uppnår jag med mitt arbete?

I nästa del i min serie om frågan “Ska jag börja blogga?” kommer jag att beskriva hur mitt strategiska arbete med min egen blogg, som jag kallar “Blogg för bra webbdesign”, ser ut och vad jag har åstadkommit.


Beställ mitt nyhetsbrev för att få information om nya inlägg på min blogg eller följ mig på Facebook, Twitter eller Google plus.

Har du frågor eller funderingar hur du kan bli mer framgångsrik med din hemsida eller om det skulle vara lönt att börja blogga så kontakta mig gärna för ett förutsättningslöst samtal.

Välkommen att höra av dig!

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.