Ska jag börja blogga? Och hur ska jag blogga i så fall?

av Bernd Lindemann

Jag belyste frågan “Ska jag börja blogga” i förra månadens inlägg och visade hur stora börsnoterade företag missar chansen att nå ut till kunderna.

Viktigt är för mig att poängtera att just missen som stora företag gör på webben öppnar möjligheter för små- eller medelstora företag att ta mer plats och att vinna nya kunder. Jag är övertygad om att vi genom vår större flexibilitet har goda möjligheter att ligga före mycket större företag.

Ifall du missade förra inlägget om frågan att börja blogga så hittas det här...

Skapa bra innehåll samt att etablera dig som expert - genom att börja blogga

I tidigare inlägg på min blogg beskrev jag hur viktigt det är att skapa bra innehåll på hemsidan samt att etablera sig som expert (både för dina besökare och Google sökmotoroptimering) och förklarade vad innehållsmarknadsföring är och hur du kan lyckas med den.

Inläggen om innehållsmarknadsföring hittar du här:

Vad är innehallsmarknadsföring och varför behöver jag det?

6 tips för bättre innehallsmarknadsföring

Har du inte läst de blogginläggen så rekommenderar jag att du går tillbaka och börjar med dem för att få en grundläggande förståelse för hur du ska tänka och hur viktigt “bra”, dvs relevant innehåll är.

Skapa intressant innehåll och hur jag kom fram till att börja blogga

År 2009 funderade jag just i de banorna som jag beskrev i de ovan nämnda blogginläggen. Jag ville skapa mer intressant innehåll på min hemsida, låta besökarna ta del av min kunskap och etablera mig som expert.

Jag ändrade visserligen kontinuerligt en hel del på hemsidornas innehåll, men för att kunna ta ställning till olika teman som rör mina kunskapsområden webbdesign, marknadsföring på webben, sökmotoroptimering m m krävdes det ett annat verktyg än “bara” en hemsida.

Att använda sig av Facebook och andra sociala medier istället för en hemsida fungerar inte heller som jag beskrev i ett inlägg.

Därför valde jag att börja blogga och startade i februari 2010.

Jag ville inte ha bloggen på en av de gratis blogg-sidorna utan integrerade den på en av mina hemsidor. Så kan jag bestämma utseendet själv, slipper reklam och trafiken dit hamnar på MIN hemsida. Publiceringsverktyget Contao, som ligger i botten till min hemsida, gjorde det lätt att integrera bloggen och tillhandahåller speciella funktioner för det.

Hur hittar jag teman när jag vill börja blogga?

Jag anser att det är väldigt viktigt att förmedla kunskap från oss webbdesigner till våra kunder. Bara så kan de fatta kvalificerade beslut i sin marknadsföring på webben.

I mitt dagliga arbete ser jag var kunskap saknas hos företagen.

Att välja teman som fyller just de luckorna blev mitt svar på frågan “hur ska jag börja blogga?”.

Jag är säker på att det finns teman i ditt kompetensområde som du skulle kunna hjälpa besökarna på din hemsida med. Det kan t ex vara användningstips, inredningstips, resetips eller liknande.

Som i all marknadsföring gäller det nu att skriva målmedvetet. Jag funderar på vad min målgrupp skulle googla efter.

Vilka sökord eller fraser använder de? En del ställer frågor till Google - kan jag använda en sådan fras?

Precis som på själva hemsidan gäller det att tänka ur besökarnas/kundens perspektiv.

Jag använder sökord och kanske sökfrasen som jag kom fram till i rubriken för blogginlägget. Dessutom finns de med i rubriker och i själva brödtexten så klart.

Viktigt är att hela tiden ha i åtanke att texten visserligen ska vara sökoptimerad för Google för att bli hittad men att jag i slutänden skriver för människor.

Varken jag eller mina besökare har någon nytta av en bloggtext som rankar bra på Google och drar besökare men som inte läses för det är jobbigt att läsa eftersom den verkar som SPAM.

Teman i min blogg och placeringar på Google
Lista med olika sökresultat efter bloggteman jag skapade

Jag skrev t ex blogginlägg om följande teman (plats i googlesökning i parantes)

 • Är chefen nöjd med hemsidan (plats 1)
 • Behöver jag en app (plats 1)
 • Framgångsrik hemsida (plats 1, 2 och 6)
 • Webbstandard (plats 5)
 • Skapa en bra landningssida (plats 2)
 • Googles Pingvin uppdatering (plats 2)
 • Framgångsrika Google annonser (plats 5)
 • Ska jag köpa länkar (plats 1)
 • 6 tips för bättre innehållsmarknadsföring (plats 3)
 • Framgång på webben (plats 1)
 • Vinna pris med hemsida (plats 2)

och mycket mer.

Med många av mina inlägg ligger jag på första sidan i Googles sökresultat och till en stor del bland de första.

Du ser sökresultaten på bilderna här på sidan (obs: positionen kan variera genom tiden).

Fortfarande bra placering med inlägg som är flera år gamla!

Intressant är framförallt att många av mina inlägg på bloggen rankar fortfarande bra på Google trots att de redan är några år gamla.

Genom blogginläggen uppnår jag idag en hög presens på webben. Google verkar se mig som en expert på mina arbetsområden kring webbdesign, sökmotoroptimering, marknadsföring på webben och liknande och presenterar därför gärna det jag har att “säga”.

Genom att jag kopplade min blogg ihop med mitt konto på Google+ ligger dessutom numera en bild på mig med i Googles sökresultat. Det framhäver mina inlägg mot andra i sökresultatet.

Beroende på vilka teman du skriver om så har du dessutom chansen att andra länkar från sin hemsida eller blogg till dig. Det genererar inte bara ytterligare trafik till din blogg utan lyfter dig ytterligare i Googles ögon.

Bild på mig som integreras av Google i sökresultatet genom kopplingen till Google+

Efter frågan hur ska jag blogga tillbaka till frågan ska jag börja blogga...

Efter min sväng till frågan hur ska jag börja blogga vill jag ta ett steg tillbaka till den ursprungliga frågan: Ska jag börja blogga?

Att börja blogga är inget självändamål så klart utan det ska generera ett mervärde för verksamheten.

Efter det jag började blogga genererade bloggen de första två till tre åren inga ytterligare konkreta kundkontakter. Jag såg bara att trafiken långsamt ökade.

Men sedan ett bra tag tillbaka kan jag konstatera att företag från olika håll i Sverige kontaktar mig för att få offerter och beställa sin hemsida hos mig.

I min bransch väljer många kunder sin webbyrå genom rekommendationer eller liknande kontakter.

För de företagare som googlar efter en webbyrå är det närmast omöjligt att kunna bedöma vem man kan lita på och vem som kommer att leverera en bra produkt.

Men genom att företagare hittar mig på webben just då de har ett problem och jag levererar hjälpande vägledning skiljde jag mig från mängden. Intressenterna kan i lugn och ro “smaka” på min kompetens och inser att jag verkligen är expert på mitt område.

Att vända sig till en expert ger förtagen säkerheten att det kommer att bli ett framgångsrikt samarbete med hemsidan, sökmotoroptimeringen eller marknadsföringen på webben eller vad man nu är ute efter.

Efter några år kan jag konstatera att planen med att börja blogga gick i lås.

Sammanfattning i frågan att börja blogga:

Går du nu också i tankar och funderar på “Ska jag börja blogga?” så anser jag att det kan gynna din verksamhet också.

Innan du börja blogga är det viktigt att välja rätt temaområde som lockar rätt målgrupp, att skriva ur kundens perspektiv och att ha tålamod.

Men lyckas du att få rätt perspektiv - kundens perspektiv - kommer det att gynna kvalitén på hela din hemsida.

För många företagare missar fortfarande poängen med en lyckad hemsida och tror den ska vara till för verksamheten.

Men har man hela tiden kundens perspektiv i sikte och hjälper man besökarna att hitta rätt så blir upplevelsen helt annorlunda och man har överhuvudtaget möjligheten att vinna kunder.

En blogg som förmedlar kunskap gör precis det. Man har sitt fokus på besökarnas behov och inte på företaget och vinner i slutänden nya kunder i alla fall.

Jag hoppas du har fått svar på frågorna “Ska jag börja blogga” och “Hur ska jag blogga”. Har du själv erfarenhet av att blogga för att vinna nya kunder? Finns det frågor eller funderingar kring teman att blogga eller liknande?

Ska jag hjälpa dig att etablera dig som expert på ditt verksamhetsområde?

Välkommen att lämna en kommentar här nedan eller att kontakta mig.


Beställ mitt nyhetsbrev för att få information om nya inlägg på min blogg eller följ mig på Facebook, Twitter eller Google plus.

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.