Ska jag köpa länkar för sökmotoroptimering? Nej, gör inte det.

av Bernd Lindemann

I mina kurser och föreläsningar om sökmotoroptimering varnar jag sedan länge för att köpa länkar.

Google skriver i sina riktlinjer för sökmotoroptimering att det inte är tillåtet att köpa länkar.

Varför vill Google inte att man gör det?

Länkar har redan från början varit en viktig faktor för Google för att bestämma positionen i sökresultatet. Länkar är inget annat än rekommendationer. Tycker någon eller några att en sida är värd att besöka och länkar dit så skulle andra kanske också vara intresserade av innehållet. Då lyfter Google sidan upp i sökresultatet.

Google vill att vi snabbt hittar det vi letar efter om vi använder deras sökmotor.

Köpta länkar gör ju raka motsatsen. De rekommenderar en sida utan att innehållet kanske är så relevant som vi som besökare förväntar oss.

Google jobbar hårt för att upptäcka köpta länkar. Jag skrev i bloggartikeln "Köpta länkar? Då borde du sova oroligt från och med nu" att man är dem som  köper länkar på spåret och i artikeln "Bra innehåll på din hemsida för sökmotoroptimering (SEO) och nöjdare besökare"  om Googles Pinguin- och Panda-update att Google jobbar för att lyfta hemsidor med bra innehåll i sökresultatet.

Kvinna i soffan läsande på en iPad
Fundera själv varför man ska komma till din hemsida - p g a länkar eller för innehållet?

Häromveckan blev jag uppringd av Claes Johansson, VD:n på Nässjö Näringsliv AB (NNAB). Han satt hos ett företag i Forserum och de hade stora bekymmer med sin placering på Google efter "sökmotoroptimering" av hemsidan. Han frågade om jag skulle kunna prata med företagets representant för att ge tips.

Man berättade för mig att man tidigare hade anlitat ett företag som tog hand om sökmotoroptimeringen. "Självklart" hade man köpt länkar. Men med hemsidans innehåll hade de inte jobbat (trots att innehållet är viktigt för Google och framförallt för besökarna!).

Nyligen hade man bestämt sig för att byta "leverantören" för sökmotoroptimeringen. Strax efteråt blev placeringen mycket sämre och man finns inte längre med på första sidan på Google.

På min fråga angående länkar fick jag svaret att också det nya företaget hade köpt in länkar.

Vad har hänt efter det man bytte sökmotorleverantör?

Först och främst hade man tur än så länge att Google inte har upptäckt deras manipulation tidigare.

Efter det man sade upp kontraktet med sin första "leverantör" för sökmotoroptimering plockade de bort alla köpta länkar och den nya leverantören började bygga upp (d v s köpa in) sina länkar.

Att en hög länkar försvinner på en gång och en ny hög dyker upp är ett tydligt tecken för Google att man försöker lura dem. Det är en absolut onaturlig situation som aldrig skulle hända med äkta länkar.

Antagligen reagerade Google direkt och gjorde det enda rätta - att flytta företaget ner i sökresultatet.

Det kan t o m vara så att den första leverantören anmälde Forserumsföretaget hos Google för deras försök att manipulera med hjälp av köpta länkar (som den nya leverantören nu satte upp).

Hur ska man hjälpa ett företag som försöker att manipulera Google?

Hur ska man hjälpa ett företag som helt medvetet försöker att manipulera Googles sökresultat och som bestämt sig för att överträda riktlinjerna för sökmotoroptimering för att kunna uppnå sitt mål och nu blev straffat?

Först och främst måste man vara medveten om att alla som köper länkar spelar rysk roulette med sin sökposition.

Är du också en av dem är det dags att tänka om.

Gör i stället så här (skapa en värdefull hemsida):

Bygg upp ett varumärke och gör din hemsida användarvänlig, i webbstandard och med hög kvalitet på innehållet.

Försök så småningom att få bort alla köpta länkar. Börja istället med att bygga upp naturliga länkar. Naturliga länkar får du för att du har bra och relevant innehåll som är värt att läsas.

Visst tar det tid och kraft att bygga upp innehållet och att skaffa "riktiga" länkar. Med stor sannolikhet blir din sökposition dessutom i början sämre än tidigare.

Men det är det enda sättet för att skydda dig mot att falla ännu djupare ifall din manipulation upptäcks.

(Vill du fördjupa dig mer i hur du skapar en framgångsrik hemsida hittar du i mitt tidigare blogginlägg 8 tips.)

Tar du inte steget nu till en sökmotoroptimering utan manipulation spelar du rysk roulett med din sökposition. Kanske klarar du dig ett tag till.

Men revolverns trumma snurrar oavbrutet och du borde inte lita på din tur för länge.

Dags att ta tag i det nu! Med tipsen från ovan får du en bättre hemsida som gynnar både dina besökare och din position på Google.

Finger över en knapp pay på ett tangentbord
Fundera noga ifall någon vill att du ska betala för länkar.

Tillbaka

Lägg till en kommentar


Blogginlägg av Bernd Lindemann, Studio V19 AB

Senaste blogginlägg

av Bernd Lindemann

Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 2 i serien om SEO onpage

Efter en utförlig beskrivning i del 1 hur du jobbar med vissa metataggar på din hemsida för en bra sökmotoroptimering fördjupas temat här.

Del 2 handlar om: Hur du optimerar titeln och beskrivningen för sökmotorer samt besökare. och skapar lockande sökresultat.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

SEO onpage - Sökmotoroptimering börjar med din hemsida. Del 1: Meta taggar

Hemsidor i hög kvalitet och med en bra sökmotoroptimering (SEO) har bästa chanser att hamna högst upp i sökresultatet på Google och andra sökmotorer. Den s. k. onpage sökoptimeringen är grunden till en bra sökmotoroptimering. Här lär du hur du tar första steg.

Läs mer...

av Bernd Lindemann

55% ökning i omsättning genom ny hemsida

Sveriges största uthyrare av husbilar satsade på ett samarbete med mig och ökade året efter med 55 % i omsättning.

Läs mer...

Teman jag bloggade om:

Kurser och Föreläsningar om Sociala Medier, Marknadsföring på Internet, Framgång på webben, Mobilanpassad hemsida, Sökmotoroptimering, Bra Webbdesign m.m.
Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås, Värnamo och hela Sverige är platser för mina kurser och föreläsningar.

Med min webbyrå jobbar jag bl. a. i Nässjö, Sävsjö, Eksjö, Vetlanda, Aneby, Tranås och Värnamo och hjälper dig att lyckas på webben.